Deze tandsensor meet wat je binnenkrijgt

Deze tandsensor meet wat je binnenkrijgt

24-03-2018 15:19 Laatste update: 15:19

Plak deze sensor op een tand en hij houdt bij wat je eet en drinkt. Dit moet helpen bij onderzoek naar diëten.

Dankzij een stappenteller weet je precies hoeveel je op een dag beweegt. Maar hoe meet je wat je precies binnenkrijgt als je eet en drinkt? Nieuwe technologie kan daarbij helpen: een tandsensor. De sensor is een piepklein vierkantje van 2 millimeter groot en wordt op een tand geplakt. Met radiosignalen stuurt de sensor gegevens meteen door naar een app, bijvoorbeeld op een smartphone, waarin precies af te lezen is wat er de mond in gaat. Zo kun je de hele dag realtime zien wat je binnen hebt gekregen. 

Onderzoekers van de Tufts University School of Engineering denken dat de sensor een grote bijdrage kan leveren in studies naar de effecten van diëten op het menselijk lichaam. Voor het onderzoek werden metingen gedaan bij mensen die alcohol nuttigden, hun mond spoelden met mondwater en soep aten. 

Suiker, zout en alcohol

Op dit moment meet de sensor alleen suiker, zout en alcohol, maar de onderzoekers zeggen dat de sensor verder ontwikkeld kan worden om allerlei verschillende stoffen te meten. De gegevens van de sensor zijn veel accurater dan wanneer iemand bijvoorbeeld een dagboek bijhoudt. Want hoeveel is een snufje zout? En wat is een portie pasta? 

Het is niet voor het eerst dat er een sensor gemaakt is die kan meten wat er je mond in gaat. Maar eerdere uitvindingen hadden allerlei problemen, waardoor ze niet echt bruikbaar waren, bijvoorbeeld omdat er kabeltjes gebruikt moesten worden. Deze sensor heeft die problemen niet. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Advanced Materials. Het is nog niet bekend of en wanneer de sensor op de markt komt. 

Lees ook:

Deze uv-sensor past op je nagel

Sensor in schoen zorgt dat je niet te zwaar tilt

Nieuwe pil checkt met sensor of je hem wel inneemt