Deze tatoeages monitoren bloedsuikerwaarden

Deze tatoeages monitoren bloedsuikerwaarden

03-10-2017 06:47 Laatste update: 26-04-2018 17:10

Wetenschappers van Harvard en MIT hebben slimme inkt ontwikkeld die de bloedglucosewaarden kan meten.

De slimme tatoeage-inkt die de Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden meet niet alleen via de huid onder andere de bloedsuikerspiegel, het kan de meting ook weergeven door van kleur te veranderen. De slimme inkt verkleurt van groen naar bruin als de bloedsuikerwaarden toenemen. Dat betekent dat diabetespatiënten die willen weten of het glucosegehalte in hun bloed niet te hoog is, straks alleen nog maar even naar hun tatoeage hoeven te kijken om te zien hoe ze ervoor staan. Nu wordt het bloedsuiker doorgaans nog gemeten met een vingerprikje.

De onderzoekers hebben de slimme inkt getest door een tatoeage aan te brengen op de huid van een varken en te laten reageren met verschillende biomarkers. Volgens de wetenschappers kan de inkt worden gebruikt voor het meten en weergeven van allerhande informatie over het lichaam. Zo kunnen atleten straks bijvoorbeeld zien of het tijd is om te drinken. Daarvoor moeten ze hun tatoeage dan wel onder een UV-lamp houden, want dan is zichtbaar dat de inkt groener oplicht.

Privacy

"We wilden doorgaan waar de wearables van vandaag ophouden”, aldus de bij het onderzoek betrokken Ali Yetisen. Helemaal ideaal zijn de tattoos nog niet: ze werken maar gedurende beperkte tijd en de kleurverschillen zijn mogelijk ook niet altijd even goed waarneembaar met het blote oog. Punt van zorg is ook nog de privacy van patiënten. De slimme inkt zorgt er namelijk niet alleen voor dat de patiënt in een oogopslag kan zien hoe het met zijn gezondheid is, maar ook dat anderen kunnen zien dat iemand bijvoorbeeld diabetespatiënt is.

Het gaat om prototypes, maar als de inkt goed werkt zijn er allerlei mogelijke toepassingen. Het team heeft al een app geschreven die een foto van een dergelijke tatoeage kan lezen, analyseren en zinvolle data kan presenteren. De wetenschappers zien niet alleen toepassingen voor patiënten maar bijvoorbeeld ook voor astronauten die hun fysieke toestand voortdurend moeten monitoren.

Overigens is de tatoeage op de arm van de vrouw in onderstaande video geen echte, maar een geprojecteerde tatoeage die het concept illustreert. 


Video: tattoo-robot van omgebouwde 3D-printer