Deze telefoon scant je eten en vertelt wat er in zit
Nieuws

Deze telefoon scant je eten en vertelt wat er in zit

woensdag 11 januari 2017 15:16

Een Chinese smartphone scant de chemische samenstelling van objecten.

De telefoon heet H2 en wordt gemaakt door het bedrijf Changhong. Met een ingebouwde scanner kunnen gebruikers bijvoorbeeld voedsel scannen om de samenstelling ervan te analyseren. De technologie werd getoond op de CES-techbeurs in Las Vegas.

Het bedrijf Consumer Physics ontwikkelt de scanner, waarvan een klein exemplaar in de achterkant van de smartphone is geplaatst. De functie kan niet alleen informatie over eten opleveren, maar bijvoorbeeld ook de authenticiteit van drugs of cosmetica is. Zo weet je zeker dat er geen gevaarlijke stoffen in make-up zit.

Om een analyse uit te voeren, gebruikt de telefoon een bijna-infraroodspectrometer om licht naar een object te stralen. Apps op de telefoon analyseren vervolgens het gereflecteerde spectrum om zijn chemische samenstelling te bepalen.

In een demonstratie liet Consumer Physics de functie in werking zien. Hij kon een neppe Viagra-pil onderscheiden en tonen hoeveel suiker er in een appel zit. De H2-Androidtelefoon wordt binnenkort verkocht in China voor omgerekend zo’n 410 euro. Later gaat hij in de verkoop in de VS, maar een Europese release is nog niet bekend.

Rutger houdt van technologische ontwikkelingen, producten en designs die de wereld veranderen. Is daarnaast gek op films, games, muziek en dan met name Radiohead.

Nieuwsbrief