Deze VR-headset voor iPhones scant de omgeving

Deze VR-headset voor iPhones scant de omgeving

12-12-2016 13:23 Laatste update: 27-04-2018 00:55

De Bridge-headset van Occipital mixt de virtuele met de echte realiteit.

Er zijn enkele brillen op de markt die virtualreality op iPhones ondersteunen, maar veel kun je er nog niet mee. Startup Occipital heeft een oplossing, want zijn nieuwe headset Bridge kan de positie van dragers tracken in zijn fysieke omgeving. Dat doet hij met de Structure Sensor, die Occipital ontwikkelde. Een 3D-scan brengt je kamer in kaart.

Door de echte omgeving met de virtuele wereld te mixen, weet de drager altijd waar hij is. Zo loop je niet meer tegen de lamp aan met de headset op. Alternatieve brillen doen dat nog niet, al zijn verschillende bedrijven er wel mee bezig, bijvoorbeeld met Googles ontwikkelaarstool Tango. De VR-bril HTC Vive voor op de pc toont al wel wat de ruimtelijke bewegingsruimte is, maar brengt nog niet in kaart waar er objecten staan.

De Bridge werkt met een iPhone6, 6S of 7, de Plus-modellen worden niet ondersteund. Omdat er geavanceerde techniek aan boord is, is de headset met 400 dollar best prijzig. Op de website van Occipital is de Bridge al te bestellen, hij wordt in maart 2017 geleverd. Op dit moment zijn er echter nauwelijks toepassingen beschikbaar, het bedrijf toont alvast de mogelijkheden in onderstaande video.

Volgens Occipital-ceo Jeff Powers is mixed reality 'onderdeel van de toekomst'. Powers zegt dat de mogelijkheid om bestaande objecten in je omgeving te visualiseren iets dat je wilt gebruiken, maar dit is slechts het begin. "De komende jaren moeten we uitvinden hoe we het gaan doen daarvoor toepassingen ontwikkelen. Misschien wel een bril of contactlenzen."