Deze zelfrijdende auto krijgt een eigen race-kampioenschap

Deze zelfrijdende auto krijgt een eigen race-kampioenschap

24-08-2016 15:48 Laatste update: 27-04-2018 04:01

Op een racebaan in Engeland is een volledig zelfrijdende raceauto gepresenteerd. De bestuurdersstoel gaat er binnenkort ook uit.

Eerder werden er al geheime tests uitgevoerd met de DevBot, maar vandaag was hij eindelijk in het echt te bewonderen. De auto is ontwikkeld voor het Roborace-kampioenschap, een kampioenschap met zelfrijdende elektrische auto's.

De teams die meedoen aan het kampioenschap moeten allemaal dezelfde auto gebruiken, maar krijgen zes maanden de tijd om hun eigen algoritmes te ontwikkelen. Daar zullen ze uiteindelijk het kampioenschap mee moeten winnen. Hun algoritmes kunnen ze testen in het prototype van de auto, waar nog plek is voor een bestuurder. Op die manier kunnen de teams de auto goed leren kennen en makkelijker onderzoeken hoe de auto zich gedraagt op het circuit.

Zonder coureur

Maar de auto die uiteindelijk gebruikt gaat worden in de races moet het zonder coureur doen, daar wordt de bestuurdersstoel uit gehaald. Die versie van de DevBot wordt pas later dit jaar onthuld. Zeker is wel dat aan de elektronica en de aandrijving van de auto niet meer gesleuteld wordt. De races van het Roborace-kampioenschap worden voorafgaand aan die van de Formule E gereden, waarmee de organisatie het kampioenschap wegzet als showcase voor zelfrijdende auto's.