Deze zonne-energiewagen voor twee personen gaat in productie

Deze zonne-energiewagen voor twee personen gaat in productie

19-09-2016 10:15 Laatste update: 27-04-2018 03:30

Australiërs bouwen een auto die rijdt op zonne-energie en met een gewoon kenteken de weg op zou mogen.

Haters van de elektrische auto beginnen altijd over de energie die de batterijproductie kost. Die komt volgens hen eigenlijk altijd uit bruinkoolcentrales die gestookt worden door onderdrukte kinderen, ergens in Oost-Europa. In praktijk valt dat nogal mee en zijn elektrische auto's met de gemiddelde energiemix in Nederland al flink minder belastend (PDF) dan benzine- of dieselwagens. Maar het is fijn als je dat ook kunt zien.

Optie 1 is er al een tijdje: een accu thuis aan de muur van de garage en zonnepanelen op het dak. Een club Australische ontwikkelaars wil een stapje verder gaan en 'optie 2' op de markt brengen: een auto die direct op zonne-energie van panelen in de body rijdt. De bouwers komen uiteraard uit Australië en hebben al een aantal jaren mee gedaan aan de World Solar Challenge. Daarin rijden auto's 3000 kilometer door Australië op zonne-energie. Maar die auto's hebben ruimte voor slechts één inzittende en worden vaak met allerlei ingewikkelde constructies legaal voor op de openbare weg verklaard.

Het Clenergy-team wil nu een auto gaan ontwikkelen waar twee mensen in passen, in hun gewone kleren, met ruimte om nog wat te bewegen en op een gewoon kenteken. De auto zal naar verwachting een kleine 170.000 euro gaan kosten. Op dit moment is het nog een gesubsidieerd project in de startfase, maar idealiter leidt het tot goedkopere, bruikbare solarwagens die 300 kilometer kunnen rijden, zelfs als de zon niet schijnt.