Diabetici meten straks bloedsuikerspiegel met micro-golven

Diabetici meten straks bloedsuikerspiegel met micro-golven

06-05-2016 13:33 Laatste update: 27-04-2018 06:36

Britse wetenschappers ontwikkelen een bloedsuikerspiegelmonitor waarbij diabetici geen bloed meer hoeven te prikken.

Volgens Philips zijn er wereldwijd 387 miljoen diabetici, waarvan 57 miljoen in de Europese Unie. Er valt tegenwoordig goed mee te leven, maar leuk is anders. De patiënten moeten meerdere malen per dag bloed prikken om hun bloedsuikerspiegel te meten. Een nieuw apparaatje, ontwikkeld door wetenschappers aan de Britse universiteit van Cardiff, kan dit echter zonder prikken doen.

Het apparaatje gebruikt microgolven om de bloedsuikerspiegel door de huid te meten. De patiënt kan het apparaatje bijvoorbeeld op zijn arm plakken. De gemeten data wordt draadloos naar een app op een smartphone of computer doorgeseind naar de patient of een arts. Hoewel het apparaatje voor de meting dezelfde elektromagnetische straling gebruikt die ook voedsel in een magnetron verwarmt, is er geen enkel gevaar voor de gezondheid.

Volgens de onderzoekers is de hoeveelheid straling heel laag, zo'n duizend maal minder dan de straling van een smartphone. Het apparaatje zit nog in de testfase, maar het zou een verlichting voor diabetici kunnen betekenen. Patiënten die type 1 hebben moeten zes keer per dag bloed prikken. Dat is 20.000 maal in tien jaar. De onderzoekers verwachten dat het nog vijf jaar zal duren voordat het apparaat op de markt verschijnt.

Overigens is dit niet het enige onderzoek naar prikloos meten van de bloedsuikerspiegel. Het Diabetes Fonds en TNO onderzoeken hoe ze op basis van licht bloedsuiker zonder prikken kunnen meten.