Dieven stelen 600 computers die bitcoins minen

Dieven stelen 600 computers die bitcoins minen

05-03-2018 12:43 Laatste update: 26-04-2018 13:02

Dieven hebben op IJsland 600 computers die bitcoins genereerden gestolen.

De dieven hebben tijdens vier diefstallen die in december en januari plaatsvonden in totaal zeshonderd computers die cryptomunten minen uit datacentra gestolen. Media noemen de diefstal van de miningcomputers de 'grote Bitcoinroof'. De politie spreekt over de grootste serie van diefstallen ooit op het eiland.

Volgens de politie moet de roof het werk zijn van de georganiseerde misdaad. Er zijn elf mensen gearresteerd, onder wie een beveiliger van een datacentrum. De waarde van de computers was ruim 1,6 miljoen euro. 

Energieverbruik

Of het de dieven lukt om de computers in te zetten om niet ontdekt te worden als ze ermee bitcoins of cryptomunten gaan minen, is de vraag. Cryptomining vergt grote hoeveelheden stroom. Dat is mede de reden dat IJsland dankzij grote hoeveelheden goedkope geothermische energiebronnen erg populair bij cryptominers is geworden.  

De politie houdt het energieverbruik op het eiland in de gaten in de hoop dat de dieven hun locatie verklappen door het grote stroomverbruik van het minen. Daarnaast zou de politie aan internetproviders, elektriciens en bedrijven die cloudopslag aanbieden, hebben gevraagd om grote stroomafnames te melden.