Dit is de eerste twitterende boom van Nederland

Dit is de eerste twitterende boom van Nederland

26-05-2017 15:07 Laatste update: 26-04-2018 20:47

Een populier in Wageningen zit nu op Twitter: de eerste 'pratende' boom van het land. En hij heeft het erg warm.

Sinds woensdag verstuurt een populier op de campus van de Universiteit van Wageningen Engelstalige berichten via Twitter. De boom tweet over zijn sapstroom en of hij water nodig heeft. Op @TreeWatchWUR lees je bijvoorbeeld: "After a warm & dry day yesterday (lost 115 L of water!) I hope for some clouds today."

De tweets zijn niet alleen wonderlijk, maar ook nuttig. Wetenschappers gebruiken de gegevens van de boom om meer te weten te komen over de relatie tussen klimaatverandering en bomengroei. De verzamelde data zijn van belang voor bosbeheer en de aanplant van nieuwe bossen. "De bomen twitteren echt zelf, zonder tussenkomst van een mens. Daarvoor is computerapparatuur bij de boom aangebracht," zegt een woordvoerder van de Wageningse universiteit. 

De twitterende bomen zijn uitgerust met instrumenten die de stroomsnelheid van de boomsappen en de groei van de boomringen registreren. "Zo kunnen we continu op afstand zien hoe de bomen reageren op de temperatuur, neerslag en wind van dat moment," aldus boombioloog en onderzoeksleider Ute Sass-Klaassen. "Waar blijven die wolken?" tweette de dorstige boom zojuist.

Meer twitterende bomen

België heeft al een eik, een esdoorn (395 volgers) en een beuk (81 volgers) op Twitter. In Duitsland twittert een grove den (1055 volgers). Die worden binnenkort gevolgd door een lariks in Zwitserland en een grove den in Spanje. De Nederlandse boom heeft op het moment 2.470 volgers en staat daarmee direct aan kop.


Windboom maakt energie met 72 draaiende blaadjes