Dit elektrische vliegtuigje stijgt op uit je tuin
Nieuws

Dit elektrische vliegtuigje stijgt op uit je tuin

vrijdag 21 april 2017 11:01

Een Duitse vliegtuigbouwer maakte een succesvolle testvlucht met een elektrisch privé-vliegtuig, dat verticaal opstijgt en landt.

Vliegtuigen van het type VTOL (vertical take off and landing) kunnen zowel verticaal opstijgen, zoals een helikopter of drone, als op hoge snelheid vliegen, zoals een vliegtuig met vleugels. De technologie is complex, waardoor er relatief weinig VTOL-vliegtuigen zijn. Nieuwe sensor- en computertechnieken moeten het bouwen van VTOL-vliegtuigen de komende jaren makkelijker en goedkoper maken.

Zo ontwikkelt de Duitse firma Lilium Aviation een tweepersoons VTOL-toestel, dat elektrisch aangedreven wordt. Lilium Aviation heeft nu zijn eerste succesvolle testvlucht gemaakt. Het toestel is bedoeld voor recreatieve vluchten tot 3 km hoogte en zou na een opleiding van 20 uur al te vliegen zijn.

Het toestel heeft actieradius van 300 kilometer en vliegt ook maximaal 300 km/u. Volgens Lilium maakt het toestel minder lawaai dan een motorfiets. Het zou dan ook geschikt zijn om in steden te landen. Of de luchtvaartautoriteiten daar op zitten te wachten, is nog de vraag. De prijs is nog niet bekend.


Lees ook: Nederlandse vliegende auto vanaf nu te koop

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Nieuwsbrief