Dit had Elon Musk te vertellen tijdens zijn Reddit AMA over SpaceX

Dit had Elon Musk te vertellen tijdens zijn Reddit AMA over SpaceX

24-10-2016 06:58 Laatste update: 27-04-2018 02:28

SpaceX-baas Elon Musk legde uit over zijn raketten en hoe hij het leven op Mars voor zich ziet.

Elon Musk beantwoordde vragen op het internationale webforum Reddit, waar gebruikers hem vragen stelden over SpaceX. Het ging onder meer over de raketten die het ruimtebedrijf inzet en laat landen. Volgens Musk kunnen deze Falcon 9-raketten 'bijna oneindig' gebruikt worden, als er maar regelmatig een controle plaatsvindt. "Falcon 9 Block 5 is de laatste raket in de serie", schrijft Musk. "Deze is ontworpen voor hergebruik en is het krachtigst. We focussen op die raket en daarom is het logisch om oudere modellen niet meer te gebruiken. Block 5 gaat over drie maanden in productie en de eerste vlucht is over zes tot acht maanden. Het testen van Block 3 en 4 heeft niet veel nut meer."

Tijdens de AMA kwamen veel vragen over hoe mensen op Mars zouden gaan leven. Het idee van Musk is om 'geodetische koepels' op het oppervlak te bouwen met glasplaten in frames van koolvezel. "De glazen koepels worden groen en leefbaar voor de bewoners. Onder de grond zullen enorm veel mijn- en tunneldroids aan de slag gaan om ruimte te bouwen voor industrieel werk." Overigens trad Musk niet in detail over deze robots, al lijkt dat weer een geheel nieuw en groot project binnen de Marsmissie van SpaceX te zijn.

In 4 stappen naar Mars

Elon Musk schrijft dat het Marsplan nog steeds in detail wordt uitgewerkt, maar dat het neerkomt op vier stappen.

  1. Het ruimtevaartuig Dragon in een baan om Mars brengen als scout om geschikte landingsplekken te vinden zonder een krater te maken en uitvinden waar water is.
  2. Het Heart of Gold ruimteschip vliegt naar Mars met een lading om de brandstof-installatie te bouwen.
  3. Eerste bemande missie met genoeg materiaal om de eerste basis en installatie te bouwen.
  4. Proberen om het aantal vluchten tussen Aarde en Mars te verdubbelen naar eens per 26 maanden, zodat de stad kan groeien.

Eind september kondigde Elon Musk zijn ruimteplannen aan. Eind 2022 moet de eerste vlucht met passagiers al richting Mars vertrekken. Uiteindelijk wil hij een miljoen mensen op de Rode Planeet krijgen, maar daarvoor is een uitgebreide infrastructuur nodig, die op dit moment nog Interplanetary Transport System heet. In de toekomst wordt die naam waarschijnlijk gemakkelijker, zegt Musk tijdens de AMA.