Dit jaar al 800 mensen opgelicht met Microsoft-scam

Dit jaar al 800 mensen opgelicht met Microsoft-scam

22-06-2017 06:30 Laatste update: 26-04-2018 20:16

Zo'n 800 Nederlanders zijn in de eerste helft van dit jaar opgelicht via de truc waarbij ze worden gebeld met een aanbod op pc-problemen te verhelpen.

In heel 2016 waren er 1100 slachtoffers van de oplichtingstruc, meldt de politie. Vanuit het buitenland belt een Engelssprekende 'Microsoft-medewerker’ die zogenaamd computerproblemen wil verhelpen. "Er zijn problemen met uw computer. Wij willen die graag voor u oplossen." Het is het begin van een oplichtingspoging die al veel mensen geld heeft gekost.

In totaal zijn slachtoffers honderdduizenden euro's kwijt. Een persoon ging voor meer dan 70.000 euro het schip in, aldus de politie. Volgens de politie gaat het vaak om een beller met een licht Indiaas accent.

'Direct ophangen'

Een veel voorkomende methode is om slachtoffers software te laten installeren. Daarmee neemt de oplichter de computer over om de problemen zogenaamd te verhelpen. Voor de werkzaamheden vragen de oplichters veel geld, bijvoorbeeld in de vorm van iTunes-tegoedkaarten. Soms krijgen de oplichters toegang tot internetbankieren. De politie adviseert mensen die gebeld worden door een 'Microsoft-medewerker' direct op te hangen.

Gisteren presenteerde het National Security Center het Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN 2017). Eén van de bevindingen daarin is dat de weerbaarheid van Nederlanders achterblijft bij de groeiende dreiging. De Microsoft-scam is daar een voorbeeld van.