Dit kondigt Apple vanavond waarschijnlijk aan

Dit kondigt Apple vanavond waarschijnlijk aan

26-10-2016 22:01 Laatste update: 27-04-2018 02:28

'Hello again!' Apple presenteert vanavond nieuwe Macs. Wat verwachten we te zien?

Update: Nieuwe MacBook Pro heeft oled-balk en vingerherkenning

Anderhalve maand nadat de iPhone 7 werd gepresenteerd houdt Apple donderdagavond alweer een event. Dit keer zijn de MacBooks aan de beurt en als we de geruchten mogen geloven zijn dit de aankondigingen.

MacBook Pro

Het belangrijkste apparaat wordt waarschijnlijk de MacBook Pro, die voor het eerst in vier jaar een echt grote update krijgt. De nieuwe Pro zal dunner en lichter worden, mogelijk meer in lijn met de Air en de 12-inch MacBook. Het toetsenbord zal waarschijnlijk meer lijken op die van de nieuwe Macbook van vorig jaar, wat betekent dat ze platter in de behuizing liggen. Ook zou het touchpad groter worden en komt de TouchID-vingerafdrukscanner naar de MacBook Pro om in te loggen en aankopen te doen.

Eén van de grootste vernieuwingen wordt waarschijnlijk het oled touch display boven het toetsenbord, die de functietoetsen moet vervangen. De oled-balk is al per ongeluk door Apple zelf gelekt in afbeeldingen die in de nieuwe MacOS-update zijn gevonden. Op dit display kun je sneltoetsen vinden die te maken hebben met de apps die je open hebt staan. Een ander gerucht is dat de MacBook Pro waarschijnlijk alle traditionele aansluitingen inwisselt voor usb-c. Deze ingang zit al in de 12-inch MacBook. Verder wordt de Pro weer een stukje sneller, krachtiger en efficiënter dan zijn voorganger, waarschijnlijk dankzij de AMD Polaris GPU en Intels Skylake-processors.

MacBook Air

Krijg de goedkopere MacBook ook eindelijk een update? Het is al bijna twee jaar geleden dat de Air is geüpdatet. Meerdere sites meldden dat het 11-inch model verdwijnt en dat alleen de 13-inch versie overblijft. Als mensen een kleiner model willen, kunnen ze kiezen voor de 12-inch MacBook.

Bloomberg schrijft dat het design van de MacBook grotendeels hetzelfde blijft, maar dat hij voorzien wordt van usb-c-aansluitingen. Veel mensen hopen eindelijk een Retina-scherm te zien, de vraag is of dat gebeurt. De nieuwe Air krijgt waarschijnlijk betere specs, maar verwacht geen enorme update.

5K Display

Eerder dit jaar werd de productie van het Thunderbolt Display (2011) door Apple stopgezet, maar er is niets voor in de plaats gekomen. Naar verwachting wordt de opvolger deze week aangekondigd. Geruchten over een nieuw 5K Display met ingebouwde GPU gingen al eerder dit jaar. Die ingebouwde GPU zorgt ervoor dat ook Mac(Book)s die minder krachtig zijn er meer pixels uit kunnen persen. Het kan echter zijn dat Apple ervoor kiest om het 5K Display nog niet te tonen. Volgens Apple-analist Ming-Chi Kuo zou het scherm in de eerste helft van 2017 pas op de markt verschijnen.

iMac

Hetzelfde geldt voor de iMac die volgend jaar pas zou komen. De computers zouden geen grote update krijgen, maar van binnen wel worden verbeterd. Het meest interessant zou de grafische kracht zijn, waarschijnlijk dankzij nieuwe GPU’s van AMD, maar ook andere specs worden verbeterd. Het is goed mogelijk dat de iMac eveneens van usb-c wordt voorzien.

En verder?

Apple kan tijdens het event nog terugkomen op de komst van de draadloze AirPods. Die staan gepland voor eind oktober, maar een specifieke datum is niet gegeven. (We hebben ze al getest.)

Over de Mac Pro en de Mac Mini (ze bestaan nog) zijn geen geruchten. De kans is groot dat Apple ze ook dit jaar negeert. Mogelijk krijgen ze een kleine update qua specs, maar waarschijnlijk komen er geen compleet nieuwe modellen op de markt.

Verder presenteert Apple heel misschien nog andere accessoires. Denk aan het AirPort-wifistation. Of vernieuwt Apple de Magic Mouse, zodat je hem gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen?