Dit mag wel en niet op Facebook

Dit mag wel en niet op Facebook

22-05-2017 14:35 Laatste update: 26-04-2018 20:47

Uit Facebooks interne memo's blijkt wat er wel en niet is toegestaan op het netwerk. De belangrijkste regels op een rij.

De Britse krant The Guardian heeft meer dan 100 interne memo's van Facebook, waarin de criteria en censuurregels van het netwerk staan, gepubliceerd. Die memo's worden door medewerkers gebruikt om te besluiten of berichten, foto's en video's op Facebook wel of niet door de beugel kunnen.

Naakt

​Over wraakporno is Facebook duidelijk: dat moet zo snel mogelijk van het platform af. Het gaat dan om foto's van mensen die er bloot of bijna bloot op staan, of dat ze seksuele handelingen uitvoeren. De foto's moeten in een privéomgeving zijn gemaakt en zonder toestemming online zijn geplaatst. 

Beelden van seksuele handelingen of naakt zijn sowieso niet toegestaan, behalve als ze 'handgemaakt' (lees: geschilderd) zijn. Digitaal gemaakte beelden zijn weer niet toegestaan. Opvallend genoeg meldt Facebook in de memo's specifiek dat 'kussen met de mond open' of 'gesimuleerde seks met de kleren aan' wel is toegestaan

Misbruik van kinderen

Bij misbruik van kinderen maakt Facebook onderscheid tussen seksueel misbruik en niet-seksueel misbruik. Bij seksueel misbruik wordt de content altijd verwijderd, behalve als het kan bijdragen aan het onderzoek naar het incident. Dan blijven de video's online staan. Dat gebeurt soms, zo bevestigt Facebook tegen The Guardian.

Bij niet-seksueel misbruik van kinderen zijn de regels wat vager. Zo mag een video waarin een kind wordt geslagen op het platform worden gepubliceerd, zolang de intentie van het geweld niet 'sadistisch' is of dat het geweld 'wordt gevierd'. Er wordt bij deze video's wel een melding toegevoegd dat het schokkend kan zijn.

Ook noemt Facebook specifiek het verbranden van en bijten of snijden in kinderen als video's die zijn toegestaan op het platform, samen met het wurgen en verdrinken van kinderen die jonger zijn dan achttien jaar. Daarvoor geldt weer: alleen als de beelden niet met een sadistische intentie zijn gemaakt.

Mishandeling van dieren

Facebook laat beelden toe van dieren die worden mishandeld, zoals foto's van verminkte dieren of het schoppen of martelen van dieren. 'Extreem schokkende beelden' van dierenmishandeling worden gemarkeerd als schokkend. Facebook stelt in de memo's dat het deze beelden toelaat om 'bewustwording te creëren' en 'het misbruik te veroordelen'.

Als de dieren zodanig worden toegetakeld dat ze bijna overlijden, en het doel van de marteling is sadistisch, dan zijn de beelden niet toegestaan. 

Grafisch geweld

Beelden waarin mensen worden gemarteld waarvan het doel sadistisch is zijn niet toegestaan. Sadisme wordt door Facebook omschreven als het 'genieten van de pijn of vernedering van een ander'.

Een voorbeeld dat het sociale netwerk beschrijft is 'Ik houd ervan dat ze veel pijn heeft' of 'Laat hem rondparaderen en maak hem aan het huilen'. Ook het erotisch reageren op het lijden van een ander ('Ik word geil als ik haar zie branden') is verboden.

Als er met het lijden 'gerechtigheid wordt bereik' is er wel meer toegestaan, bijvoorbeeld als een moordenaar wordt gestenigd. Zowel video's daarvan als bemoedigende reacties zijn dan toegestaan.

Ook beelden van gewelddadige sterfgevallen zijn in sommige gevallen toegestaan om bewustwording te creëren, bijvoorbeeld rondom geestelijke gezondheid. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor video's waarin iemand zichzelf pijn doet. Daarnaast zijn beelden van een abortus toegestaan zolang er geen naakt in voor komt. 

Bedreigingen

"We willen zo veel mogelijk toelaten maar we trekken een lijn bij alle content die in de echte wereld tot kwaad kan leiden", schrijft Facebook in zijn memo's. De bedreigingen moeten allereerst geloofwaardig zijn. Als voorbeelden noemt Facebook de berichten 'Ik snijd je keel door en hang je bebloede nek aan je vlechten op' en 'Ik maak het Facebook-kantoor in Dublin kapot'.

Het ligt er met name aan hoe de bedreiging is omschreven. 'Iemand: schiet Trump dood' mag niet, terwijl 'Schop iemand met rood haar' weer wel mag. Het bericht 'Om de nek van een slet te breken moet je alle druk op het midden van haar keel aanbrengen' is wel toegestaan, het bericht 'Steek en word de angst van de Zionisten' niet.

Berichten als 'We moeten alle buitenlanders in gaskamers stoppen' en 'We moeten ze verkrachten en lynchen' zijn niet toegestaan omdat ze voor geweld pleiten. Opvallend genoeg mag 'Ik hoop dat iemand je vermoordt' wel. Ook de berichten 'Stop met zeiken anders snijd ik je tong uit je mond' en 'Donder op en ga dood' zijn toegestaan. 

Daarbij meldt Facebook dat bedreigingen die worden geuit naar 'kwetsbare personen', zoals politici, informanten, activisten en journalisten, vaker worden verwijderd om ervoor te zorgen dat 'de bedreigingen niet escaleren'. Alle interne documenten van Facebook staan bij The Guardian.

Nederlandse gevallen?

De regels van Facebook gelden voor de hele wereld, maar Facebook stelt in een reactie dat mensen in Europa een heel ander idee hebben van wat oké is om te delen dan mensen in Azië. "Waar je de lijn ook trekt, er zal altijd wel ergens een grijs gebied zijn", aldus de woordvoerder. 

In Nederland is bijvoorbeeld het woord geitenneuker niet toegestaan. Facebook heeft Nederlandse mensen in dienst die helpen om meldingen uit Nederland te beoordelen, omdat er in Nederland een andere cultuur heerst dan bijvoorbeeld in Azië.