Dit oordopje vertaalt live acht talen

Dit oordopje vertaalt live acht talen

14-06-2017 11:29 Laatste update: 26-04-2018 20:16

Handig voor op vakantie: de Australische startup Lingmo brengt een oorapparaatje op de markt dat live in acht talen kan vertalen.

De Translate One2One kan vertalen tussen Engels, Japans, Frans, Italiaans, Spaans, (Braziliaans) Portugees, Duits en Chinees. Volgens Lingmo heeft het apparaatje tussen de drie en vijf seconden nodig voor de vertaling van een zin.

Lingmo-oprichter Danny May kreeg het idee voor het vertaalapparaatje toen op een zakenreis in China zijn paspoort werd gestolen. Op het politiebureau maakte hij gebruik van een vertaaldienst die 'Hallo, hoe gaat het met je?' vertaalde in 'Hallo, ik houd van je'.

In plaats van woord voor woord te vertalen kijkt de TranslateOne2One, dat gebruikmaakt van de vertaalcapaciteiten van IBM's supercomputer Watson, naar de complete zin. "Op het moment halen we daarmee in veldtesten een nauwkeurigheid van 85 procent", aldus May tegenover Business Insider.

Geen wifi of Bluetooth nodig

De Translate One2One, die 179 dollar (160 euro) kost, is vanaf volgende maand verkrijgbaar. Het wordt de eerste earpiece die geen Bluetooth of Wifi nodig heeft. Vorig jaar bracht Waverly Labs al wel de Pilot-earpiece uit: een prototype vertaalmachine die via Bluetooth een app werkte.