Dit is Richard Bransons SpaceShipTwo voor 'ruimtereisjes'

Dit is Richard Bransons SpaceShipTwo voor 'ruimtereisjes'

20-02-2016 18:01 Laatste update: 27-04-2018 08:39

SpaceShipTwo van Virgin Galactic, het ruimtevaartbedrijf van miljardair Richard Branson, brengt toeristen straks vijf minuten de ruimte in.

Virgin Galactic is al tien jaar bezig met de ontwikkeling van 'ruimtetoerisme'. Het ruimteprogramma van Branson liep in 2014 flinke vertraging op toen SpaceShipOne verongelukte en de piloot daarbij omkwam. Branson gaat er vanuit dat zijn nieuwe ruimteschip SpaceShipTwo het beter zal doen. SpaceShipTwo biedt plaats aan twee piloten en zes passagiers. Hij kan tot 100 km hoogte vliegen. 

Branson verwacht dat het nog wel een jaar of wat gaat duren voor het ruimteschip echt succesvol commercieel geëxploiteerd gaat worden. "Soms zou je willen dat het sneller kon, maar veiligheid gaat voor alles. We gaan eerst weer uitgebreid testen, totdat we weten dat het 100 procent veilig is." Een vlucht met de SpaceShipTwo zal uiteindelijk meer dan een ton gaan kosten.

Zo'n 700 mensen hebben zich al ingeschreven voor een ruimtereis met Virgin Galactic. Bij de presentatie van het nieuwe ruimteschip kwam ook de Britse professor Stephen Hawking aan het woord. Hij heeft van Branson ook een ruimtetrip aangeboden gekregen.