Dit slimme dekentje helpt te vroeg geboren baby's

Dit slimme dekentje helpt te vroeg geboren baby's

19-01-2017 17:31 Laatste update: 27-04-2018 00:24

Het Nederlandse high-tech babydekentje Hugsy helpt te vroeg geboren baby's met mama's geur en geluid door de eerste weken.

Jaarlijks worden wereldwijd 15 miljoen baby's te vroeg geboren. Ze krijgen - vechtend voor hun leven - allerlei extra stress te verduren, van medische procedures via felle lichten tot onaangename geluiden. Terwijl we inmiddels weten dat ze gebaat zijn bij warmte, contact en liefde van hun ouders. Maar een couveuse, kabels en sensoren zitten daartussen. De Nederlandse Hugsy kan de leegte een beetje vullen. 

Hugsy is een babydekentje. Het materiaal houdt de geruststellende geur van de moeder vast, en kan haar hartslag laten horen en voelen voor extra comfort. Dat gaat zo. Tijdens een zogenaamde kangoeroe-sessie waar moeder haar kind op haar blote buik houdt helpt de deken met kussens de baby warm en op de juiste plek te houden. Ondertussen draagt mama een hartslagmeter om haar vinger, die gekoppeld is aan een hartslagmodule die geluid en vibratie vastlegt. Wanneer het kindje terug moet in de couveuse, zorgt Hugsy voor geur, geluid en gevoel. Bijna alsof ze nog steeds in moeders armen liggen.

“Hugsy wordt nu al in het MMC Veldhoven gebruikt tijdens een clinical trial, waar we al mooie ervaringen hebben gezien,” vertelt Jody van den Tillaart, ex-Bright-blogger en inmiddels drievoudig moeder. Het product werd aan de TU in Eindhoven gemaakt door Lisa Smits, Sylvie Claes, Miguel Guerra en Jiachun Du. "De harde wetenschappelijke resultaten zijn er nu nog niet, omdat het onderzoek nog niet is afgerond, maar de gebruikers zijn blij met het gebruik en de effecten van Hugsy."

Als het ook maar iets helpt, heeft Hugsy al bestaansrecht. Al was het maar omdat het de haast machteloze ouders een rol en aandeel biedt in het gevecht dat hun kind aan het leveren is.