Dit slot maakt appen op de fiets onmogelijk

Dit slot maakt appen op de fiets onmogelijk

21-06-2017 07:04 Laatste update: 26-04-2018 20:16

Een speciaal fietsslot moet het aantal slachtoffers van smartphonegebruik op de fiets terugdringen.

De Safe Lock maakt het bedienen van de telefoon op de fiets onmogelijk door het netwerk van de gebruiker te blokkeren. Het slot staat in verbinding met een app op de telefoon. Met de app maakt de fietser het slot open. Op het moment dat het open is, stuurt de app een signaaltje naar het mobiele netwerk dat het data- en telefoonverkeer tijdelijk stopzet. Alleen 112 is dan nog bereikbaar. Zodra het slot weer dichtgaat, wordt het telefoon- en dataverkeer weer vrijgegeven.

De Safe Lock is het resultaat van een samenwerking tussen KPN, Veilig Verkeer Nederland en AXA. Veilig Verkeer Nederland zegt erg blij te zijn met het initiatief dat vooral gericht is op tieners. De organisatie ziet een forse toename van het aantal verkeersslachtoffers. "En dan vooral onder de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: jonge kinderen en tieners." Een op de vijf fietsongelukken bij kinderen komt door het gebruik van een smartphone.

De Safe Lock wordt deze zomer nog geoptimaliseerd. Aan het eind van het jaar zal het voor zo'n 100 euro in de winkels liggen. Voorlopig werkt het slot alleen met Android-toestellen.