Dit zijn de 10 'startups to watch' uit de regio Eindhoven

Dit zijn de 10 'startups to watch' uit de regio Eindhoven

12-07-2017 18:30 Laatste update: 26-04-2018 19:45

Deze tien startups uit de regio Eindhoven kregen vanavond een Gerard & Anton Award. Van een autonome elektrische deelauto tot een oogchirurgierobot.

Vanavond zijn voor het vierde jaar de tien meestbelovende startups uit de regio Brainport Eindhoven beloond met de zogeheten Gerard & Anton Awards, genoemd naar de twee Philips-oprichters. Dit zijn de bedrijven om in de gaten te houden.

Amber Mobility

Auto-startup Amber Mobility neemt het op tegen onder meer Uber, Tesla en Google met een eigen elektrische deelauto, die ook zelfrijdende technologie krijgt. Daardoor moet er altijd een auto in de buurt beschikbaar zijn. "Het onderbouwde geloof van deze startup in haar eigen kunnen, en dat ook expliciet uitspreken, is de kiem voor succes", stelt de jury van de Gerard & Anton Awards.  


Hugsy

Hugsy maakt een deken voor te vroeg geboren kinderen, in twee varianten: voor het ziekenhuis en voor thuis. Omdat het materiaal van de deken de geur van de moeder vasthoudt en haar hartslag kan laten horen en voelen, moet de Hugsy de kindjes in de couveuse het gevoel geven dat ze nog steeds in de armen van hun moeders liggen. "De perfecte combinatie van tech en touch, design en technologie", stelt de jury.


Lightyear

Lightyear werkt al jaren aan de eerste gezinsauto op zonne-energie voor consumenten, en in 2019 moet hij dan eindelijk naar de eerste klanten gaan. De auto moet op een volle batterij 400 tot 800 km kunnen rijden.


Bitsensor 

BitSensor is een securitybedrijf dat in real-time detecteert dat er sprake is van een hack of datalek. Het bedrijf wil ook de pakkans van de hacker vergroten door hackerprofielen op te stellen.   

Haak Innovations 

Eline Haak ontwikkelt samen met haar compagnon een machine die in een kwartier grondmonsters analyseert. Daarmee is uit te lezen hoeveel water en mest de grond nodig heeft. Dat is handig voor het verhogen van de opbrengst en het verlagen van de kosten voor de boer. De technologie is gepatenteerd.​


Plasmacure

PlasmaCure ontwikkelt een elektronische pleister voor diabetische voetzweren. Het gebruikt technologie met koud-plasma gasontladingen, waarmee probleemwonden beter zijn te behandelen. Jaarlijks resulteert in Nederland 20 procent van de aan diabetes gerelateerde chronische voetwonden in een amputatie.

Preceyes 

De oogchirurgierobot van Preceyes wordt nu ook in Nederland toegepast. Operaties in de oogbol vereisen bovenmenselijke precisie en zijn erg riskant. Met de robotassistent kunnen chirurgen behandelingen uitvoeren die tot nu toe niet mogelijk waren.

Tusti 

Tusti scheidt resten vet van plastic verpakkingen, waardoor deze beter zijn te hergebruiken. "Van afval naar hoogwaardige grondstof en dat op een natuurlijke, duurzame manier, zonder gebruik van chemicaliën, maar met een plantaardig schoonmaakmiddel."

Xeltis 

Xeltis ontwikkelt techniek voor hartkleppen voor kinderen. Het lichaam vormt met zijn eigen weefsel een nieuwe klep. "Kinderen groeien, hun hart ook. Dus als daar een kunstmatige hartklep ingezet wordt, moet die gedurende de groei worden aangepast. Dit betekent meerdere zware operaties als het kind opgroeit. Repareren is beter dan vervangen. In dit geval zeker."

Bambi medical 

Met de Bambi-Belt hoeven te vroeg geboren baby's geen geplakte elektroden meer op. De gegevens worden draadloos verstuurd naar een kastje, dat de signalen in patronen van ademhaling, hartfrequentie en temperatuur verwerkt. Daarna stuurt het kastje de informatie door naar de monitor.