Dit zijn de ontwerptalenten om te volgen

Dit zijn de ontwerptalenten om te volgen

23-06-2016 12:31 Laatste update: 27-04-2018 05:34

Eén van deze namen is de beste aanstormende ontwerper van Nederland en ontvangt een Young Dutch Designer Award.

Houd ze in de gaten; Sophie Hardeman, Marius Jopen en Tom van Soest. Eén van hen wordt tijdens de Dutch Design Week in oktober uitgeroepen tot Young Designer van 2016. De nominaties zijn donderdag bekendgemaakt. Zeer waarschijnlijk ga je van alle drie nog veel zien.

Sophie Hardeman - Fashion (Gerrit Rietveld Academie 2015)

Sophie Hardeman focust zich met haar label op denim. Voor haar is de spijkerbroek het ultieme voorbeeld van maatschappelijk conformisme; het heeft zich ontwikkeld van werkmankledij via hét symbool voor vrijheid, tot alledaags kledingstuk voor de massa. Met haar collecties probeert ze de spijkerbroek juist los te maken van mode-clichés. Haar collectie is gefilmd in een Vinex-wijk. Ze speelt met hoe men denkt te moeten leven en kleden, en gebruikt daarbij een vleugje zelfspot.

Marius Jopen - Grafisch ontwerp (Gerrit Rietveld Academie 2014)

Met zijn dagelijkse posterserie toont Marius Jopen zijn visie op grafisch ontwerp en illustratie en neemt hij bovendien de rol van journalist aan. Met een post-punkachtige signatuur illustreert hij het nieuws met rauwe woord- en beeldgrappen. Veel van de door hem gebruikte technieken zijn zelf aangeleerd. Zijn werk schuurt constant tussen brutaal, lief, oncomfortabel, ironisch, ongepolijst en intelligente observaties.

Tom van Soest - Industrieel- en productontwerp (Design Academy Eindhoven 2012)

Met het bedrijf StoneCycling geeft Tom van Soest een nieuwe verschijningsvorm aan afvalmateriaal. Hij doet onderzoek naar bouwafval als nieuw materiaal voor bakstenen met de duurzaam en lokaal geproduceerde WasteBasedBrick als resultaat. Het levert voor de bekende baksteen een nieuwe esthetiek op, die bovendien commercieel interessant is en op grote schaal geïmplementeerd kan worden. Ook werkt Van Soest aan recyclingprojecten met glas, bijvoorbeeld met Heineken-flesjes of het Bottle Up-project in Zanzibar.

Op zaterdag 29 oktober maakt een jury tijdens de Dutch Design Week bekend of Sophie Hardeman, Marius Jopen of Tom van Soest zich dé Young Designer van 2016 mag noemen. De finalisten van de algemene Dutch Design Awards zijn eerder deze maand bekendgemaakt.