Dit zijn Microsofts plannen met kunstmatige intelligentie

Dit zijn Microsofts plannen met kunstmatige intelligentie

14-12-2016 13:09 Laatste update: 27-04-2018 00:55

Microsoft heeft onder meer een nieuwe chatbot en brengt assistent Cortana naar speakers in huis.

Microsoft heeft ontwikkelingen gepresenteerd waarmee het bedrijf kunstmatige intelligentie makkelijker voor iedereen beschikbaar wil maken. Zo werd bijvoorbeeld chatbot 'Zo' officieel onthuld, hoewel die al sinds oktober in de VS te gebruiken is. Deze chatbot moet Tay opvolgen. Die bot vloog op Twitter uit de bocht door racistische uitspraken te doen, gevoed door Twitteraars.

De nieuwe chatbot was sinds oktober via berichtenapp Kik te gebruiken door middel van uitnodigingen. Microsoft houdt de teugels wat strakker bij Zo dan bij Tay, de nieuwe chatbot wil bijvoorbeeld niet over politiek praten. Wel kun je over andere dingen kletsen, zoals je met een vriend of vriendin zou doen. De bot leert van menselijke interactie en reageert volgens Microsoft 'emotioneel en intelligent'.

Naast de komst van de chatbot wordt Microsofts Cortana opengesteld voor derden. Hardwarefabrikanten kunnen de spraakassistent integreren in bijvoorbeeld speakers, auto's of andere apparaten. De eerste speaker met Cortana komt in 2017 op de markt en wordt gemaakt door Harman Kardon. Zo ziet het eruit:

Een ander project is Calendar.help. Hiermee krijgt Cortana de mogelijkheid om namens jou afspraken te maken met anderen op een moment dat het iedereen uitkomt. De assistent plant de afspraken, terwijl jij je concentreert op andere zaken. Ook werkt Microsoft aan 'Microsoft Translator Live'. Met deze functie, die nu in preview is, kunnen gebruikers in real-time meertalige gesprekken voeren via de Microsoft Translator-apps.