DNB gaat banken hacken om de weerbaarheid te vergroten

DNB gaat banken hacken om de weerbaarheid te vergroten

14-11-2017 11:18 Laatste update: 26-04-2018 16:08

Een groep hackers gaat onder leiding van De Nederlandsche Bank proberen in te breken bij banken en andere financiële instellingen.

Ook clearinghuizen, de afhandelaars van effectentransacties, en exploitanten van de beurs als Euronext, worden aangevallen. DNB stelt een team van hackers van verschillende gerenommeerde cybersecuritybedrijven samen die de aanvallen gaan uitvoeren.

De hackers bootsen de aanvallen na die normaal gesproken bij de geheime dienst AIVD op de radar staan, zegt Petra Hielkema, verantwoordelijk voor betalingsverkeer en marktinfrastructuur bij DNB, tegen het FD.

De aanvallen variëren van via het internet inbreken op de interne systemen tot het stoppen van een malafide usb-stick in de laptop van een medewerker. Als de hackers daadwerkelijk schade kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld bankrekeningen plunderen of bestanden op slot zetten, wordt alleen aangetoond dat het mogelijk is. De resultaten worden met alle betrokken partijen gedeeld, om zo de 'cyberweerbaarheid' te vergroten.

Hack op betalingsnetwerk Swift

​Volgens Hielkema worden digitale aanvaller steeds geavanceerder: "De aanval op het wereldwijde betalingsnetwerk Swift van 2016 laat goed zien wat er kan gebeuren. Toen vielen hackers niet direct Swift aan, maar gebruikten ze insiders bij de centrale bank van Bangladesh om zwakheden in Swift te kunnen uitbuiten." Met deze aanval werd 72 miljoen euro gestolen.

"Uit die Swift-aanval blijkt dat een instantie zijn cyberweerbaarheid nog zo goed op orde kan hebben, maar als de buurman zwakheden vertoont, dan kan iedereen daar last van krijgen", zegt Hielkema tegen de krant.