Domino's presenteert bezorgrobot in Amsterdam

Domino's presenteert bezorgrobot in Amsterdam

29-03-2017 09:31 Laatste update: 26-04-2018 22:20

Pizzaketen Domino's heeft in Amsterdam een bezorgrobot gepresenteerd.

Dat Domino's net voor 1 april zijn heuse bezorgrobot aankondigt, wekt argwaan. Het helpt ook niet dat het bedrijf vorig jaar net voor 1 april ook al zei pizza's te gaan bezorgen met een zelfrijdend karretje. Je raadt het al: die heeft nooit op de Nederlandse weg gereden.

Deze keer werkt Domino's samen met Starship, een startup die in 2014 is opgericht door de twee oprichters van Skype. Starship bezorgt in Londen sinds eind vorig jaar fastfood met vijf robotkarretjes, in samenwerking met Just Eat. 

Domino's zegt dat dezelfde karretjes ook in Nederland gaan rijden om pizza's te bezorgen. De RDW bevestigt dat er 'veel gesprekken' met Domino's worden gevoerd om de karretjes op straat te krijgen. "Het is 100 procent geen 1 aprilgrap", zegt een woordvoerder van de RDW. "Ze zijn er heel serieus mee bezig."

Brede stoepen nodig

De karretjes gaan in 'geselecteerde Nederlandse steden' rijden. Welke dat zijn, kan Domino's nog niet zeggen. Ze zijn nu plaatsen aan het bekijken met brede stoepen. De karretjes rijden langzaam en ook niet verder dan 1,5 kilometer van de Domino's-vestiging. Met camera's en sensoren scannen ze eerst de omgeving rondom de vestiging. Daarna kunnen ze echt gaan bezorgen, zo zegt de woordvoerder van Domino's.

Als er een verandering in de omgeving plaatsvindt, bijvoorbeeld een prullenbak op de stoep die er eerst niet stond, dan kan er omheen worden gereden. In veel gevallen zal de bezorgrobot een melding sturen naar de vestiging van Domino's, waar een medewerker op afstand de bezorgrobot kan besturen.

Zo zal het apparaat bijvoorbeeld nog niet zelfstandig de weg oversteken: daar is voorlopig hulp van een mens voor nodig. Een stoeprand of tramsrails is ook geen probleem: de wielen van de bezorgrobot kunnen in hoogte worden aangepast.

Verzekerd tegen vandalisme

Eenmaal aangekomen ontvangt degene die de pizza heeft besteld een sms'je met daarin een link. Door op de link te drukken, wordt de deksel ontgrendeld en kan deze worden geopend. Domino's zegt dat de robots zijn verzekerd tegen ongelukken en vandalisme. In totaal gaan er zo'n vijf tot twintig bezorgrobots in Nederland rijden.

De bezorgrobots van Domino's lijken door de samenwerking met Starship geen 1 aprilgrap te zijn. Een stunt lijkt meer voor de hand te liggen. Zo is het natuurlijk mogelijk dat de bezorgrobots een paar weekjes bij enkele Domino's-vestigingen gaan rijden, om daarna wil een stille dood te sterven. Domino's zegt dat daar geen sprake van is.