Drone kan medicijnen binnen ziekenhuizen vervoeren

Drone kan medicijnen binnen ziekenhuizen vervoeren

26-10-2017 15:54 Laatste update: 26-04-2018 16:39

Jordy Morsch

Deze Nederlandse drone moet in zorginstellingen medicijnen en andere kleine objecten komen brengen en ze aangeven.


Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven werken sinds drie jaar aan de Blue Jay-drone. Hij wordt speciaal ontwikkeld om veilig indoor te kunnen vliegen in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Ook kan hij als een persoonlijke assistent voor zorgverleners en patiënten werken.

De drone navigeert met behulp van de technologie Visual Lighting Communication: dankzij lampen die elk een eigen frequentie uitzenden kan de drone exact navigeren door de wandelgangen. Later wil het team van BlueJay werken met kleine beacons die de lampen gaan vervangen.

Grijper

De drone heeft aan de onderkant een grijper waaraan hij kleine objecten zoals medicijndoosjes kan meenemen. De drone voelt automatisch als er iets in geplaatst wordt, waarna de grijper zich sluit. Hij is gemaakt van een zeer flexibel materiaal, waardoor het object stevig vastgepakt kan worden zonder beschadigd te raken. Rond de drone zit een dik pak foam tegen botsingen en beschadigingen. Later krijgt de drone ook sensoren om muren, objecten en mensen beter te ontwijken.

Aan de voorkant van de drone zitten twee schermpjes die ogen laten zien. Deze schermpjes staan in verbinding met een kleine camera waarmee de robot een persoon kan herkennen en non-verbaal kan reageren op mensen. Zo heeft de drone een meer persoonlijke touch gekregen. De volgende stap is dat de drone spraakgestuurd gaat worden, zodat zorgverleners en patiënten de drone met hun stem kunnen oproepen. Ze kunnen dan zeggen welke voorwerpen de drone moet ophalen en aan wie dit gegeven moet worden. Welke spraakassistent het team wil gebruiken, is nog niet bekend.


Bright Day, het techfest van Nederland

Ons techfest Bright Day is op 18 en 19 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Ruim 20 duizend vierkante meter met gadgets, games en nieuwe technologie. En als hoofdsprekers de bekende YouTubers Casey Neistat en Simone Giertz. Kijk hier voor het programma en tickets.


Like Bright op Facebook voor meer updates over Bright Day