Drone redt tientallen reekalfjes van de maaimachine

Drone redt tientallen reekalfjes van de maaimachine

24-07-2017 11:42 Laatste update: 26-04-2018 19:14

Bij Winterswijk zijn 34 reekalfjes gered door een drone met een warmtecamera. De kalfjes zijn in het hoge gras niet te zien door maaiende boeren.

De vrijwilligers van Wildbeheer Winterswijk hebben in mei en juni met hun speciale drone 70 gebieden afgespeurd op reekalfjes. "We gingen vaak al om 05.00 uur 's ochtends op pad omdat het warmteverschil tussen de reekalfjes en de omgeving dan beter te zien is", vertelt Gosse Visser van Wildbeheer Winterswijk aan EditieNL.

Het is voor het eerst dat er in Winterswijk op reekalfjes werd gezocht met een drone. Visser: "We wisten niet hoeveel kalfjes we zouden vinden, daarom zijn we erg blij met de 34 kalfjes die we gered hebben met de drone. Bijzonder dat het op deze manier kan."


Kalfjes niet te zien

De warmtedrone is hard nodig omdat de kalfjes door het hoge gras helemaal niet te zien zijn. "Ze zo goed gecamoufleerd dat wij ze soms niet eens vanaf een meter afstand kunnen zien. Laat staan een boer die op hoge snelheid het gras maait ," zegt Visser. En dat kan fataal aflopen voor de reetjes.

Volgens Visser denken de kalfjes veilig te liggen in het hoge gras. "Als er een maaimachine aankomt blijven ze vaak stil liggen en houden ze zich instinctief dood."

De geredde reekalfjes zijn uit het weiland gehaald en herenigd met hun moeders. Alle kalfjes in Winterswijk en omgeving lijken hierdoor te zijn gered. "We hebben van de boeren geen meldingen gekregen van doodgemaaide reekalfjes, dus dat is een mooi resultaat."