Drone van karton kan medicijnen bezorgen

Drone van karton kan medicijnen bezorgen

20-01-2017 15:46 Laatste update: 27-04-2018 00:24

Kartonnen drones kunnen in afgelegen gebieden levensreddende medicijnen bezorgen. Ze zijn biologisch afbreekbaar.

Er zijn al verschillende bedrijven bezig met het bezorgen van medicijnen per drone, UPS bijvoorbeeld, maar het probleem is dat die drones ook altijd weer terug moeten. Dat is lastig, want op de plek van bezorging kunnen ze vaak niet opgeladen worden. Daarom moeten de drones zonder problemen grote afstanden kunnen overbruggen.

Deze papieren drone hoeft dat niet. Hij is ontworpen om maar één keer gebruikt te worden en breekt daarna biologisch af. De drone wordt gemaakt door het bedrijf Otherlab en wordt gefinancierd door de onderzoeksdivisie van het Amerikaanse leger DARPA. Nadat hij uit een vliegtuig wordt gegooid, zweeft hij naar de bestemming toe. Hij kan tot 90 kilometer ver vliegen.

Nadat hij z'n pakketje heeft afgeleverd, is hij na enkele dagen verdwenen. De enige onderdelen van de drone die niet biologisch afbreekbaar zijn, zijn een minicomputer en sensoren aan bord, die ervoor zorgen dat de drone op de goede plek terechtkomt. Maar die vernietigen zichzelf na de landing.

Handen van de vijand

Dat de drone biologisch afbreekbaar is, is niet alleen handig vanuit milieuoogpunt. Het komt voort uit een eerder project van DARPA, waarbij elektronische apparatuur werd ontwikkeld die zichzelf vernietigde zodat die niet in de handen van de vijand terecht kon komen.

Het huidige model van de drone kan tot 1 kilo aan goederen bezorgen, maar de ontwerpers willen dat de drone in de toekomst tot 10 kilo kan vervoeren. Het toestelletje is nu nog bij Otherlab in ontwikkeling, maar de bedoeling is dat het uiteindelijk echt gebruikt gaat worden. Wanneer het zover is, is nog niet bekend.