Dronecentrum open bij Katwijk: testen of racen

Dronecentrum open bij Katwijk: testen of racen

06-02-2017 17:09 Laatste update: 26-04-2018 23:53

Bij Katwijk kun je tegen betaling drones testen of ermee racen in een grote hangaar.

Zelf heeft hij geen drone, geeft Jeroen Engelkes toe tegen RTL Z. "Maar mijn zoontje wel, hoor." Toch heeft Engelkes een hangaar van het oude marinevliegkamp Valkenburg in Zuid-Holland, dat sinds 2006 dicht is, omgetoverd tot Dronecentrum. Drone-fans of -ondernemers kunnen tegen betaling de hal gebruiken als test- of raceruimte. 

Voor de ondernemer zijn drones nooit een grote hobby geweest, vliegen wel. Engelkes was vliegenier en vloog vroeger weleens vanuit marinevliegkamp Valkenburg, dat in 2006 zijn deuren sloot. De komende jaren krijgt het terrein een nieuwe bestemming: er komen 5000 huizen en de hangaars worden omgebouwd. Zoals deze, Hangaar2, dat inmiddels een evenementenlocatie is.

Professionele drones

Naast drone-testers kunnen ook startups aankloppen bij Engelkes, voor advies. "Veel startende ondernemers zijn vooral gefocust op hun product, terwijl ze ook andere dingen moeten regelen. Denk aan fiscale zaken of een goede communicatiestrategie. Ik zie dat de drone-industrie ontzettend snel groeit. Er komen steeds meer nieuwe soorten. Denk aan hele kleine drones die kunnen dienen als vliegende brandmelder. Of drones die over akkers vliegen en kunnen signaleren waar er meer mest moet komen."

Hij mag zelf dan geen professionele drones in huis hebben; vanwege zijn nieuwe onderneming volgt hij de nieuwste ontwikkelingen wel op de voet. Engelkes is vooral te spreken over een drone van Aerialtronics, die gebruikt kan worden bij reddingsoperaties, omdat hij lichaamswarmte detecteert. Het is een van de Nederlandse bedrijven die gebruik maken van het dronecentrum.  

'NAVO heeft gebeld'

In zijn hangaar zit ook de startup Autosens. De nieuwe onderneming heeft een drone ontwikkeld die 7000 foto’s van een huis maakt, daar digitaal een 3D-model van maakt en deze kan 3D-printen. Een toepassing die voor makelaars interessant kan zijn. Engelkes heeft daarnaast nog 10 organisaties die sowieso van zijn diensten gebruik gaan maken, waaronder TNO, TU Delft, 'een groot bedrijf' en startups. Energiedrankverkoper Redbull heeft interesse getoond voor het houden van een race.

Naar eigen zeggen wordt hij dagelijks 'suf gebeld' door geïnteresseerden. "Zelfs de NAVO heeft gebeld." Maar vooralsnog was het belletje voor meer informatie; er zijn geen afspraken gemaakt. Als oud-medewerker van een bedrijf in de defensiesector, MSS Defense, heeft Engelkes geen principiële bezwaren tegen organisaties die drones ontwikkelen voor die doeleinden. "In tegendeel."

Over tarieven wil Engelkes niet zoveel kwijt. Met ondernemers maakt hij individuele afspraken. En welke prijs hij gaat rekenen voor vaders die met zoontjes hun drone willen testen, weet hij nog niet. Dat laat hij afhangen van de toestroom. "Maar dan moet je denken aan 10 euro per dagdeel."

Tijdens onze Bright Day afgelopen november kon je ook kijken naar drone-racers: