Drones bezorgen bloed en medicijnen in de VS

Drones bezorgen bloed en medicijnen in de VS

02-08-2016 14:12 Laatste update: 27-04-2018 04:32

Een Amerikaanse startup die in Rwanda al drones inzet om medicijnen te bezorgen, gaat dat nu ook in de VS zelf doen.

Amerikaanse startup Zipline startte in mei dit jaar met het bezorgen van medicijnen en bloedzakken via drones, in afgelegen gebieden in Rwanda. De gevleugelde drones die pakketjes met parachute afwerpen zijn veel sneller dan een bezorger, maar mochten dankzij lastige Amerikaanse regelgeving nog niet in de VS vliegen; daar was meer data uit de praktijk voor nodig.

Dankzij succesvolle vluchten in Rwanda is die data er nu, waardoor Zipline ook in de VS kan gaan bezorgen. Het bedrijf gaat daar medicijnen en bloed afleveren in de staten Maryland, Nevada en Washington, waaronder in reservaten van native americans. “Als je kijkt naar landelijke of geïsoleerde gebieden, vooral bij groepen native americans en populaties die op eilanden wonen, is er behoorlijke ongelijkheid in gezondheid”, zegt Zipline-CEO Keller Rinaudo tegen The Verge.

"Er is een direct verband tussen hoe ver je van een stad af woont en je verwachte levensduur. Wij hopen die ongelijkheid met dit soort technologie op te lossen", aldus Rinaudo over zijn drones. Het Witte Huis toonde interesse in Zipline na het succes in Rwanda. Zipline hoopt binnen een jaar operationeel te zijn in de VS.