Drugsverdachten darkweb-markt Hansa zijn pubers

Drugsverdachten darkweb-markt Hansa zijn pubers

21-07-2017 14:41 Laatste update: 26-04-2018 19:14

De politie heeft drie 17-jarige jongens aangehouden die worden verdacht van de verkoop van soft- en harddrugs op darkweb-marktplaats Hansa.

Zo werden de twee grootste darkweb-markten opgerold

Het drietal uit Gelderland wordt om 'onderzoeksredenen' niet voorgeleid bij de rechter-commissaris. Het is onduidelijk wat dat precies inhoudt, maar een woordvoerder van het OM zegt dat 'het onderzoek nog loopt' en 'alles nog erg vers' is. Of de leeftijd van de jongens ermee te maken heeft, wil de woordvoerder niet zeggen.

'Quality Weeds'

Naast de drie pubers is ook nog een 28-jarige Krimpenaar gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht op Hansa onder de alias 'Quality Weeds' verschillende soorten cannabis te hebben verkocht. Hij verstuurde de drugs naar zowel binnen- als buitenland.

Hij wordt daarnaast verdacht van het witwassen van criminele opbrengsten. "Doorzoekingen van zijn woning en kelderbox in Krimpen aan den IJssel hebben geleid tot de in beslagname van onder meer verpakkingen waarin vermoedelijk drugs in verstuurd werden, een aanzienlijke hoeveelheid contant geld, een computer en een usb-stick", schrijft het Openbaar Ministerie.

Stiekem overgenomen

De politie heeft de afgelopen maand Hansa overgenomen en communicatie tussen kopers en verkopers van drugs ingezien. Ze wisselden daar onder andere adressen uit, bijvoorbeeld om drugs naartoe te laten sturen.

"Heel veel mensen kunnen zich de komende tijd zorgen gaan maken", zei Martijn Egberts, officier van justitie, gisteren na de onthulling van de actie. "Je denkt dat je anoniem bent op het darkweb, maar dat ben je niet. Wie kun je op het darkweb nog vertrouwen en wie niet?" Het OM stelt dat het de komende tijd 'nog meer aanhoudingen' verwacht.

Meer over het darkweb

Zo werden de twee grootste darkweb-markten opgerold

Forse groei in aantal mensen dat drugs koopt via dark web