Duitse Facebookgebruikers kunnen nepnieuws rapporteren

Duitse Facebookgebruikers kunnen nepnieuws rapporteren

16-01-2017 08:15 Laatste update: 27-04-2018 00:24

Duitse gebruikers kunnen het aangeven als ze vermoeden dat er nepnieuws gedeeld wordt, waarna Facebook maatregelen treft.

Facebook rolt een testfunctie uit in Duitsland die ervoor moet zorgen dat de verspreiding van nepnieuws beter wordt tegengegaan. Het sociale netwerk laat gebruikers verhalen als 'nep' bestempelen, waarna de onafhankelijke factchecker Correctiv bekijkt of dat zo is. Als het nieuws inderdaad niet klopt, dan wordt de link voortaan aangegeven als twijfelachtig met een uitleg. Deze verhalen komen niet langer hoog in de algoritmes en mensen krijgen een waarschuwing als ze willen delen.

Volgens de Financial Times zijn de tests met deze filters inmiddels gestart, maar alleen nog in Duitsland. Het bedrijf ging de afgelopen tijd met Duitse media en uitgevers in gesprek om de functie uit te rollen. "We focussen nu op Duitsland, maar we denken al aan landen die hierna kunnen volgen", zegt een woordvoerder.

De Duitse overheid is bang dat de verkiezingen beïnvloed worden door hacks in politieke campagnes en de verspreiding van nepnieuws. Dat gebeurde mogelijk ook in de VS, toen onder meer een bericht op Facebook werd verspreid dat de paus achter Trump zou staan in de verkiezingen. Vorige maand werd bekend dat de Duitse regering werkt aan een wet waarmee fikse boetes uitgedeeld kunnen worden aan het verspreiden van nepnieuws op Facebook. 

In Duitsland zijn dit najaar nieuwe verkiezingen. In Nederland zitten die er in maart ook aan te komen. De tool om nepnieuws te rapporteren is hier echter nog niet uitgerold.