Duitse rechters: adblockers zijn legaal

Duitse rechters: adblockers zijn legaal

20-04-2018 15:06 Laatste update: 15:06

De populaire adblocker AdBlock Plus handelt niet in strijd met de wet. Dat heeft het Duitse Bundesgerichtshof bepaald.

De zaak was aangespannen door Axel Springer, uitgever van onder meer Bild, de grootste krant van Duitsland. Volgens Axel Springer ondergraaft de maker van AdBlock Plus, Eyeo, het bedrijfsmodel van de uitgever op internet. Axel Springer verwijt de adblockmaker ook dat het gebruikmaakt van white-listing. Daarbij kunnen bedrijven hun advertenties tegen betaling toch tonen aan gebruikers die de adblocker ​hebben geïnstalleerd.

De rechters van het Bundesgerichtshof in Karlsruhe oordeelden echter dat Eyeo niet in strijd handelt met de Duitse concurrentiewetgeving. Anders dan de rechters van een lagere rechtbank menen zij dat white-listing geen vorm van oneerlijke concurrentie is.

Bovendien wezen de rechters erop dat Axel Springer kan 'terugslaan' door bezoekers die AdBlock Plus hebben geïnstalleerd, de toegang tot zijn websites te ontzeggen. "Dat Axel Springer in staat is om zichzelf te verdedigen tegen advertentieblockers was van doorslaggevend belang", zo tekende Deutsche Welle op uit de mond van de voorzitter van het Bundesgerichtshof.

'Bedreiging persvrijheid'

Axel Springer wil de uitspraak aanvechten bij het Grondwettelijk Hof. Volgens de uitgever vormen adblockers een bedreiging van de persvrijheid, omdat ze de financiering van online media ondermijnen. Behalve Axel Springer hebben ook andere mediabedrijven, waaronder ProSiebenSat.1 Media, RTL en Spiegel Online, rechtszaken aangespannen tegen Eyeo.

Eyeo is ondertussen ingenomen met het vonnis. "We zijn opgetogen dat het hoogste Duitse rechtscollege het recht van elke internetburger in stand houdt om ongewilde advertenties te blokkeren."

Lees ook:

Chrome blokkeert voortaan opdringerige advertenties

Firefox lanceert lichtgewicht browser met adblocker

Opmars adblockers tot stilstand gebracht