Duurzame auto gemaakt van biocomposiet

Duurzame auto gemaakt van biocomposiet

13-01-2017 12:31 Laatste update: 27-04-2018 00:24

Studenten van de TU Eindhoven hebben een elektrische conceptauto ontwikkeld die gemaakt is van planten.

De auto, door de studenten Lina genoemd, is de eerste auto die gemaakt wordt van een biocomposiet. Quinten Oostvogel, de teammanager van de studenten, vertelt dat ze daarvoor hebben gekozen omdat het productieproces van auto's veel energie kost door de materiaalkeuze.

"Het chassis, de ruggengraat van de auto waaraan ook de wielen bevestigd worden, moet licht zijn maar ook heel sterk. Daarom wordt het vaak van carbon of aluminium gemaakt. Maar het productieproces van die materialen is helemaal niet zo duurzaam, omdat daar veel energie bij nodig is." Daarom hebben de studenten van de TU/e ervoor gekozen om het chassis te maken van vlas, een plant met lange, stugge vezels. De vezels worden in een bepaalde richting over elkaar heen gelegd, zodat het materiaal sterker wordt.

Makkelijk te verbouwen

Vlas is een plant die makkelijk groeit en ook in Nederland te verbouwen is. "Het voordeel van het gebruik van planten is dat ze CO2 opnemen uit de lucht voordat de auto wordt gebouwd, dus dat we het productieproces sterk verduurzamen."

Maar dat de auto van planten is gemaakt, betekent niet dat hij ook biologisch afbreekbaar is. "Het is niet zo dat hij gaat schimmelen als je hem twee weken in de regen laat staan", zegt Oostvogel. "Als de auto aan het einde van zijn levensduur is, zijn er twee opties: je kunt het materiaal verhitten en hervormen, en dus opnieuw gebruiken, of verbranden. Maar hij kan niet op de composthoop worden gegooid."

Mogelijkheden massaproductie

Oostvogel weet niet wanneer het normaal wordt om in auto's van planten rond te rijden. "Wij bouwen maar één auto om te bewijzen dat het kan, en om ervan te kunnen leren. Die laten we ook keuren door de RDW, dus theoretisch zou hij de weg op kunnen."

Maar de wagen wordt niet op grotere schaal gemaakt. "Op de lange termijn is zeker interessant om naar de mogelijkheden voor massaproductie te kijken. Ons materiaal zou een goede vervanger zijn voor carbon en aluminium, het is duurzamer en goedkoper."