E-spinners vliegen in de fik

E-spinners vliegen in de fik

30-06-2017 09:50 Laatste update: 26-04-2018 19:45

Fidget spinners zijn een wereldwijde hype. Ze bestaan in vele varianten, waaronder een elektronische met een speakertje. Meerdere van die e-spinners blijken brandgevaarlijk.

"Bij het opladen vloog de spinner voor mijn ogen in brand", zegt de Amerikaanse Michelle Carr. "Ik koop er nooit meer één", zei Carr tegen een lokale NBC-zender. Ze raadt iedereen aan om de spinner tijdens het laden goed in de gaten te houden.

Carr is niet de enige bij wie de spinner ontbrandde. Het gebeurde ook bij het zoontje van Kimberley Allums. "Hij zag de vlammen en begon te gillen", vertelde ze aan de lokale omroep WBRC. "Ik hoorde hem 'brand! brand!' roepen. De spinner rookte, hij stond in de fik." Volgens Allums had het allemaal veel erger kunnen aflopen. Ze stonden namelijk op het punt van vertrekken. Allums denkt dat ze zijn ontkomen aan een huisbrand.

Nog geen Nederlandse incidenten

Beide fidget spinners waren e-spinners. Ze hebben een speakertje en kunnen via bluetooth muziek afspelen. Ze worden opgeladen via een usb-aansluiting. Normale spinners zijn natuurlijk niet elektronisch en bevatten geen accu die (te) heet kan worden. De bewuste spinners worden ook in Nederland verkocht. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn er hier geen gevallen bekend van in de brand gevlogen e-spinners.

Lees ook: Koptelefoon vliegt in de fik in vliegtuig