EA op gamebeurs E3: gesneden koek en Star Wars-teasers

EA op gamebeurs E3: gesneden koek en Star Wars-teasers

13-06-2016 08:40 Laatste update: 27-04-2018 05:34

Electronic Arts vertelde op een persevent over nieuwe games FIFA 17, Battlefield 1 en Titanfall 2. En er waren diverse teasers van Star Wars-games.

Van alle grote uitgevers, trapte EA de gamebeurs E3 in Los Angeles af met een eigen persconferentie. De softwarereus opende met Titan Fall 2, de first-person multiplayer shooter van Respawn Entertainment waarin gigantische Mechs (Titans) opnieuw een hoofdrol opeisen. De game is niet langer exclusief voor Xbox One; de sequel komt deze keer uit voor pc, Xbox One én PlayStation 4. Grote vernieuwing is dat de game ook een singleplayer campagne kent. Opvallend: de game verschijnt 28 oktober, slechts een weekje later dan Battlefield 1; die andere Triple A-shooter van Electronic Arts. 

eSports

Dit jaar wil EA eSports én competitieve gameplay benadrukken door gamers zelf online-toernooien te laten organiseren, en tegelijkertijd door zelf meer events te hosten. Dit verdeelt de uitgever in Challenger (organiseer online toernooien), Premier (live events in samenwerking met partners) en Major (grote, wereldkampioenschap-achtige events met grote geldprijzen tot 1 miljoen dollar). Deze week is zo’n Major event: de Madden NFL 16 Championship.

Story mode in FIFA 17

FIFA 17 kreeg uiteraard veel aandacht. In Londen waar simultaan een EA-persconferentie werd gehouden (er werd steeds gewisseld tussen Londen en Los Angeles) verscheen niemand minder José Mourinho op het podium. Hij is een van de managers die in FIFA 17 zit, naast de iconen Jurgen Klopp, Arsene Wenger en Pep Guardiola. Groter nieuws is het gegeven dat FIFA 17 deze keer een heuse singleplayer-achtige story mode kent, genaamd The Journey. Spelers kruipen in de huid van ene Alex Hunter die het probeert te maken in het Engelse voetbal en zich een weg omhoog moet knokken.

Star Wars-teasers

Ondergetekende had gehoopt op eindelijk meer gameplay van Mass Effect: Andromeda; het nieuwe deel in de space-opera RPG-reeks. Helaas, we moesten het doen met een paar glimpen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de nieuwe Star Wars-games die EA bij meerdere studio's heeft ondergebracht en die ons de komende jaren van nieuwe SW-avonturen moeten gaan voorzien. Er werden talloze nieuwe titels geteased, maar er werd nergens echte gameplay van getoond. Ja; een paar seconden gameplay van een nieuwe Star Wars-game in de maak bij Visceral (bekend van Dead Space), maar dat was wel heel kort maar krachtig. 

Klein & Groot

Dat EA ook oog heeft voor kleinere games, bewees het eerder dit jaar met Unravel, een schattige platformer. Nu toonde men Fe; een 3D puzzel-platformer waarin de spelers band met de natuur centraal staat. Fe komt van het Zweedse Zoink; een kleine onafhankelijke studio die als eerste opgenomen wordt in het EA Originals programma. Hiermee wil EA indies financieel ondersteunen, en alle winst terug laten vloeien naar de ontwikkelaar. Een nobel streven van de uitgever alleen vraag je je meteen af wat de catch is. In ieder geval een fijne mogelijkheid voor indies. 

Tegenover de kleine, verwonderende gameplay van Fe staat het bombastische oorlogsgeweld van Battlefield 1; de nieuwe shooter van DICE die zich afspeelt in de Eerste Wereldoorlog. De shooter gameplay toont de gruwelen van WOI waarbij traditionele en moderne oorlogsvoering met elkaar clashen. EA heeft onder meer aangekondigd dat spelers zelf de Behemoths mogen besturen: de enorme zeppelins die vanuit de lucht een regen van vuur kunnen laten neerdalen op de vijand. Of je kiest voor de Armored Train, het Air Ship of het Battleship om het strijdveld te land, ter zee en in de lucht te domineren. 

Indruk?

Al met al was de E3 persconferentie van EA gesneden koek voor de uitgever met FIFA 17, Battlefield 1 en Titanfall 2 als de grote, voorspelbare sterren. Iets meer verrassingen en iets meer daadwerkelijke gameplay van zowel de nieuwe Mass Effect als de nieuwe Star Wars-games had de persconferentie naar een hoger plan kunnen tillen. 

Game-reviews lees je in onze rubriek Game van de Week