Eerste afval slurpende seabin in Nederland

Eerste afval slurpende seabin in Nederland

22-11-2017 06:46 Laatste update: 26-04-2018 16:08

Als eerste jachthaven in Nederland heeft Marina Muiderzand bij Almere een drijvende prullenbak, die plastic afval opzuigt.

Almere heeft de primeur: Marina Muiderzand heeft als eerste in Nederland een Seabin. Dat is een drijvende prullenbak die afval uit het water opslurpt. De seabin zuigt alles wat op het wateroppervlak voorbij drijft naar binnen. Dat voorkomt dat een hoop plastic flesjes en chipszakken die het water in waaien uiteindelijk in de zee terecht komen.

Inmiddels blijkt dat de eilanden plastic soep niet alleen op de oceaan drijven, maar ook in onze Noordzee. En dat het plastic zich niet alleen aan de oppervlakte begeeft maar ook in wel 11 kilometer diep levende zeedieren wordt aangetroffen.

Pomp

Het Seabin project is 2 jaar geleden door twee Australische surfdudes gestart. Via crowdfunding en veel marketing is het nu tot een wereldwijd succes gekomen. Alles wat drijft, zuigt de sea bin naar binnen. Dat gaat door middel van een pomp op de wal. Die zorgt dat er water over de rand van de drijvende zak naar binnen wordt gezogen. Als de zak vol is, moet je hem handmatig wisselen voor een lege zak en het afval op de juiste manier verwerken.

De seabin heeft naast stroom ook onderhoud nodig, waarvoor je een bootje moet hebben. Het zou een door de gemeente aan te schaffen afvalsysteem kunnen worden. De eerste seabin in Nederland is gekocht door een particuliere haven. Seabin maakt het verwijderen van afval uit het water een stuk gemakkelijker dan met een bootje en een schepnet, zoals havens dat nu soms doen. Eén seabin kost 3300 euro en kan 20.000 flesjes per jaar uit het water slurpen.


Het project The Ocean Cleanup van Nederlander Boyan Slat werkt al enkele jaren aan technologie die moet leiden tot een grote operatie om plastic uit de Stille Oceaan te verwijderen.