Eerste Boeing-vliegtuig met 3D-geprinte onderdelen

Eerste Boeing-vliegtuig met 3D-geprinte onderdelen

11-04-2017 17:42 Laatste update: 26-04-2018 21:49

Een Noors bedrijf 3D-print onderdelen van titanium voor een Boeing Dreamliner.

Norsk Titanium gaat 3D-geprinte titanium onderdelen leveren voor de Dreamliner van vliegtuigconcern Boeing. Daarmee is dit het eerste commerciële toestel met 3D-geprinte onderdelen. Dat maakt Norsk Titanium bekend. Boeing wil de kosten drukken door onderdelen te gebruiken die 3D-geprint zijn. Volgens persbureau Reuters moet dat uiteindelijk de kosten per vliegtuig met 2 tot 3 miljoen dollar drukken.

Titanium is zeven keer zo duur als aluminium, maar het weegt minder. Daardoor moeten Dreamliners 10 procent minder brandstof verbruiken dan andere toestellen die op de markt zijn. Het kost in totaal 265 miljoen dollar om een Dreamliner te bouwen. Van die kosten komt 17 miljoen dollar voor rekening van titanium, schrijft Reuters.

De onderdelen zullen in eerste instantie in Noorwegen worden geprint door Norsk Titanium. Maar eind volgend jaar wil het bedrijf negen printers hebben staan in New York.

Vier jaar gewerkt voor goedkeuring

Norsk Titanium en Boeing hebben ruim vier jaar samengewerkt om vier onderdelen voor de Dreamliner te ontwerpen en om goedkeuring te krijgen door de autoriteiten voor het gebruik ervan.

De Noren denken dat de autoriteiten later dit jaar hun zegen zullen geven aan het materiaal en het productieproces, zodat niet voor elk onderdeel apart goedkeuring moet worden gegeven. Daardoor zouden er veel meer 3D-geprinte onderdelen kunnen worden geleverd. Boeing bouwt nu 144 Dreamliners per jaar.