Eerste drone van GoPro eind oktober te koop

Eerste drone van GoPro eind oktober te koop

19-09-2016 18:25 Laatste update: 27-04-2018 02:59

GoPro lanceert de Karma-cameradrone eind oktober. De drone heeft een gimbal op de voorkant en is makkelijk op te vouwen.

Cameramerk GoPro brengt zijn Karma-drone na lang wachten op 23 oktober op de markt in de VS. GoPro gaf al in 2015 een preview van de drone, maar de introductie werd uitgesteld. De Karma is een quadcopter met een gebruiksvriendelijke bediening en is op te vouwen zodat hij in een kleine meegeleverde rugzak past. De Karma kost 869,99 euro en is ook verkrijgbaar in combinatie met de nieuwe actiecamera's Hero 5 Black en Hero 5 Session. Op de Karma-drone past daarnaast ook de eerdere Hero 4-camera.

Aan de voorkant van de drone zit een stabilisator die voor soepele camerabeelden moet zorgen. Deze gimbal is ook van de drone los te koppelen zodat hij in de hand is te gebruiken. Met de Typhoon-drone van de Chinese concurrent Yuneec is dat ook al mogelijk. Opstijgen, landen en terugvliegen naar het startpunt gaat met één druk op de knop. De drone kan ook selfies maken. En de Karma heeft de optie om naar een ander persoon een live-beeld vanaf de drone te streamen, waarbij die persoon ook de camera op de drone op afstand kan bedienen.

Dronemarkt veroveren

GoPro heeft het sinds vorig jaar moeilijk, toen de Hero 4 matig werd ontvangen. De beurskoers daalde sinds oktober 2014 met bijna 85 procent. GoPro hoopt met de Karma een deel van de lucratieve markt voor cameradrones te veroveren. Marktleider is het Chinese merk DJI, wiens quadcopters onder meer verkocht worden in de Apple Stores. De dronemarkt zal volgens schattingen van onderzoeksbureau Grand View Research in 2024 goed zijn voor 4,2 miljard dollar wereldwijd.  

De nieuwe actiecamera Hero 5 Black is waterdicht tot 10 meter en maakt 4K-video's. Aan de achterkant zit een 2 inch touchscreen en de camera is met spraak te bedienen (nog niet in het Nederlands). De Hero 5 Black kost 429,99 euro en is vanaf 2 oktober te koop. Ook nieuw is de kleinere Hero 5 Session, eveneens waterdicht tot 10 meter en met stembediening. De Hero 5 Session heeft een 10 megapixelcamera terwijl de Hero 5 Black over een 12 megapixelversie beschikt. De Hero 5 Session kost 329,99 euro en is eveneens vanaf 2 oktober verkrijgbaar. 

Bekijk ook onze Uitpakparty van de DJI-drone Phantom 4