Eerste indruk: VR-headset Lenovo Explorer

Eerste indruk: VR-headset Lenovo Explorer

01-09-2017 12:28 Laatste update: 26-04-2018 18:12

Lenovo introduceert een VR-headset met tracking van je positie in de ruimte. We hebben hem al even op gehad.

Lenovo kondigde op de IFA in Berlijn een nieuwe 'mixed reality'-headset aan, de Lenovo Explorer. De bril biedt virtual reality met het volgen van je positie in de ruimte. De term Mixed Reality, die door Microsoft wordt gepusht, is helaas verwarrend. In feite slaat dit op een vorm van virtual reality, waarbij de headset ook de omgeving in kaart brengt. Maar die omgeving zie je niet, zoals bij augmented reality. Lenovo komt overigens wel met zo'n AR-bril, die is gericht op Star Wars-fans.

De Lenovo Explorer is met een kabel verbonden met een pc. De headset werkt behalve met Microsofts platform ook met Steam VR. In tegenstelling tot concurrenten Oculus Rift en HTC Vive gebruikt de Explorer geen externe sensoren om je te tracken. Dit werkt met twee camera's aan de buitenkant en IME-sensoren in de headset en de controllers.

Comfortabel

De camera's scannen de omgeving en algoritmes bepalen je positie. De Explorer registreert bewegingen in zes richtingen. Ook kun je met motion-controllers games en app bedienen met handbewegingen. Die controllers lijken qua design erg op de Oculus Touch-controllers voor de Oculus Rift.

De headset is opvallend licht en het bijstellen van de hoofdband is erg gemakkelijk.

Tijdens onze demo konden we door een virtueel huis lopen om naar verschillende toepassingen te gaan, zoals het bekijken van 360-graden-video's en games. De VR-portal 'Cliff House' verschijnt automatisch als je de headset aan een Windows 10-pc koppelt. Microsoft voegt dit met de nieuwe update in oktober toe aan Windows 10. Je hoeft geen extra software meer te installeren om VR-brillen te gebruiken.

Handig: Lenovo heeft het extra makkelijk gemaakt om de lenzen even omhoog te klappen om te kijken wat er om je heen gebeurt. Anders dan bij augmented reality kun je namelijk niet de omgeving zien. De headset heeft twee 2,9 inch lcd's en een 110 graden field of view, hetzelfde als Oculus Rift.

De graphics zagen er tijdens onze vrij beperkte demo redelijk en soepel uit, maar de kleurweergave was nog wat flets. Je hebt overigens iets minder krachtige hardware nodig om VR-apps te draaien dan bij HTC Vive en Oculus Rift als vereisten worden opgegeven.

Een minpuntje van de Explorer is dat hij geen ingebouwde koptelefoon heeft. Er wordt ook geen koptelefoon meegeleverd. 

Lenovo's VR-headset zit prettig op je hoofd, dankzij het lichte gewicht, en biedt een redelijke beeldkwaliteit en positietracking. De vraag is of de prijs laag genoeg is. In Nederland wordt de headset namelijk alleen geleverd als set met twee motion controllers voor 499 euro.

Veel andere pc-merken, zoals Asus, Dell en Acer, hebben vergelijkbare VR-headsets voor mixed reality aangekondigd en die zijn ook los verkrijgbaar voor vergelijkbare of lagere prijzen. De Oculus Rift en HTC Vive hebben onlangs ook lagere prijzen gekregen. De Rift in combinatie met één controller is nu 50 euro goedkoper dan de Explorer.

Bovendien moet het game- en app-aanbod voor virtual reality op Windows 10 nog op gang komen. Maar dat lijkt de komende maanden wel te gaan gebeuren, nu allerlei grote merken met betaalbare VR-headsets komen. Alleen had Microsoft het beter gewoon Virtual Reality kunnen noemen in plaats van Mixed Reality.

Volg het nieuws vanaf IFA 2017

Bright doet deze week verslag van de techbeurs IFA in Berlijn, waar veel grote merken nieuwe producten aankondigen. Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en Instagram, en check ons YouTube-kanaal.