© Wouter Engler

Eerste miljoenen binnen voor cryptobedrijf Dirk Scheringa

Eerste miljoenen binnen voor cryptobedrijf Dirk Scheringa

12-12-2017 12:41 Laatste update: 26-04-2018 15:06

ICO HeadStart, het cryptobedrijf met oud-DSB-bankier Dirk Scheringa als uithangbord, heeft de eerste 10 miljoen euro aan investering binnen.

Het bedrijfje, dat ondernemers wil helpen die een cryptocurrency willen lanceren, heeft bijna 9 miljoen euro ontvangen van zogenaamde 'angel'-investeerders. Dat zijn private investeerders die in ruil voor hun investering vaak een aandelenbelang in het bedrijf krijgen.

Naast de 8.850.000 euro van deze investeerders, is er ook voor 1.350.000 euro ingeschreven op de cryptocurrency die HeadStart zelf wil uitbrengen. De voorinschrijving voor deze Mother of all Tokens (MOAT) sluit volgende week. Het doel van deze ico (initial coin offering) was om 10 miljoen op te halen om het bedrijf te kunnen beginnen, dat is dus al gehaald.

Intermediair

Het bedrijf wil een soort intermediair zijn tussen investeerders en bedrijven die hun op de blockchain gebaseerde techniek willen vermarkten. In ruil voor hun investering in de MOAT krijgen investeerders stemrecht bij het bepalen in welke bedrijven geïnvesteerd gaat worden. 

Als er winst wordt gemaakt, gebruikt HeadStart 80 procent daarvan om hun eigen cryptomunt weer terug te kopen. De overige 20 procent wordt gebruikt om in nieuwe bedrijven te investeren, belooft het bedrijf.

'Dirk Scheringa wereldwijd bekend'

Dirk Scheringa, onder meer bekend geworden als eigenaar van de failliet gegane DSB en voorzitter van AZ, is door het bedrijf gevraagd vanwege zijn 'wereldwijde bekendheid' en omdat hij een andere kijk op zaken heeft, vertelde oprichter Nawid Habib eerder tegen het Financieele Dagblad

Initial Coin Offering

Een ico is een manier om geld op te halen voor bedrijven die technieken ontwikkelen die steunt op de blockchain. Voor beleggers is het interessant omdat zij vroegtijdig aan boord zijn en profiteren als de currency meer waard wordt.

Het nadeel van een ico is dat het, in tegenstelling tot een gang naar de aandelenbeurs (initial public offering), veel minder transparant is. Iets basaals als een prospectus is bijvoorbeeld niet verplicht, simpelweg omdat er geen toezichthouder is. 

De Chinese centrale bank heeft ico's verboden, in Nederland waarschuwde de AFM voor de risico's van beleggen in bitcoins of ethers