Eerste Samsung-telefoons van 2017 zijn waterdichte Galaxy A5 en A3

Eerste Samsung-telefoons van 2017 zijn waterdichte Galaxy A5 en A3

02-01-2017 08:06 Laatste update: 27-04-2018 00:55

De nieuwe telefoons in de Galaxy A-serie van Samsung zijn spatwaterdicht en stofafstotend.

Nieuwe versies van de A3 en A5 werden al verwacht, de laatste dagen lekten afbeeldingen en informatie uit. Samsung heeft de toestellen vandaag zelf onthuld. De middenklassers komen op 3 februari op de markt. De A3 gaat 329 euro kosten, de A5 gaat voor over 429 euro over de toonbank.

Net als eerdere smartphones in de A-serie, krijgen ook de A3 en A5 weer een metalen behuizing. Qua specificaties zijn de toestellen gewoon prima. De A3 krijgt een 4,7-inch Super AMOLED HD-scherm met een 1,6GHz octacore-processor, 2GB aan werkgeheugen en 16GB opslagruimte, wat uitgebreid kan worden met een microSD-kaart. De A5 heeft een groter scherm (5,2-inch) en een snellere 1,9GHz octacore-chip. De telefoon heeft 3GB werkgeheugen en 32GB opslagruimte, dat eveneens kan worden uitgebreid.

De Galaxy A3 doet het met een 8 megapixel-camera aan de voorkant en 13 megapixel-camera aan de achterzijde. De A5 maakt zowel voor als achter foto's van 16 megapixels. De toestellen zijn allebei IP68-gecertificeerd. Dat betekent dat ze bestand zijn tegen spatwater (zoals regen) en dat er geen zand en stof in kan komen.

Onderzoek Note 7

Samsung heeft in 2017 wat goed te maken op smartphone-gebied, nadat zijn high-end toestel Galaxy Note 7 vanwege brandgevaar van de markt werd gehaald. Volgens een Samsung-topman worden de resultaten naar een groot onderzoek naar het technische probleem van de Note 7 later deze maand bekend. Samsung zocht de oorzaak van de problemen in eerste instantie bij de batterij. Maar ook met batterijen van een andere leverancier bleven de telefoons spontaan in brand te vliegen, waarna diepgravend onderzoek werd ingesteld. Het Note 7-debacle kostte het bedrijf zo'n 6 miljard dollar.

Samsungs vice-voorzitter Kwon Oh-hyun zei vandaag in zijn nieuwjaarstoespraak dat Samsung​ er alles aan doet om te investeren in innovaties. Ook wil het graag de bedrijfsvoering verbeteren, zeker na het falen van de Note 7. "Waar wij kampten met dit soort problemen, kon de concurrentie investeren in technologieën als kunstmatige intelligentie en big data", zei hij.

Verwacht: Galaxy S8

Het nieuwe vlaggenschip, de Galaxy S8, wordt later dit jaar verwachten en zou een vernieuwde spraakassistent krijgen.