Eerste vlucht elektrisch vliegtuig in Nederland

Eerste vlucht elektrisch vliegtuig in Nederland

13-10-2017 04:09 Laatste update: 26-04-2018 17:10

Vandaag vliegt er voor het eerst een elektrisch vliegtuig over Nederland. Vliegschool Hilversum leidt er piloten mee op, met minder lawaai, uitstoot en kosten.

De Pipistrel Alpha Electro vertoont vandaag zijn kunsten bij het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Defensie is nieuwsgierig naar dit nieuwe staaltje techniek en wil op het hi-tech evenement Science for Humanity ook bezoekers laten meekijken. Maar het vliegtuig is er niet alleen voor de show. Het toestel wordt straks in Hilversum ingezet voor trainingsvluchten van piloten in opleiding. De maximaal 1,5 uur vliegtijd van het toestel kan voor die vluchten goed gebruikt worden.

Er vliegen al meer elektrische toestellen rond in de wereld, vertelt Jaap-Jan Ferweda. Zijn bedrijf iFly distribueert de toestellen van het Sloveens bedrijf Pipistrel in de Benelux en droeg financieel bij aan deze aankoop. "Dit toestel is onderdeel van de eerste serie-productie van een elektrisch vliegtuig. Er bestaan nu tien tot vijftien exemplaren van." Andere toestellen werden verkocht aan de Verenigde Staten en Zwitserland, waar er ook vooral mee wordt getraind door nieuwe piloten.

Voordelen

Behalve uitstoot en lawaai, kan elektrisch vliegen ook kosten schelen. Het vliegtuig zelf kostte zo'n 160.000 euro. Dat is ongeveer net zo veel als een 'normaal' vliegtuig van die proporties, geschikt voor twee personen. Maar de brandstof is een stuk goedkoper. Voor een uur vliegen heeft een door kerosine aangedreven vliegtuig ongeveer 25 euro exclusief btw aan brandstof nodig. Het elektrische toestel verbruikt daarvoor slechts stroom voor twee euro. Maar Ferweda rekent zich nog niet rijk. "De batterij zal misschien nog wel vervangen moeten worden."  

In eerste instantie laadt de vliegschool de batterijen - twee exemplaren van zo'n 60 kilo per stuk - nog met ingekochte groene stroom. Maar er zijn plannen om de elektriciteit zelf op te wekken met zonnepanelen. Hoeveel panelen er nodig zijn en hoelang dat duurt, hangt af van de sterkte van de zon. De batterijen hebben een capaciteit van 21 kw/h. 

Wanneer komt de accu-doorbraak?

Ferweda verwacht dat de vliegtuigen van Pipister binnen vijf jaar tijd 2,5 uur kunnen vliegen. "Elk jaar verbetert de capaciteit van batterijen drie tot vijf procent. Eens in de vijftig jaar komt er een doorbraak van 50 procent verbetering. Daar zitten we nu dichtbij." 

Het vervoer van het elektrische vliegtuig naar Nederland gaat overigens gewoon over de weg. Dat is voor zo'n afstand voorlopig toch het makkelijkst.

Lees ook: EasyJet wil over 10 jaar elektrisch vliegen