Eerste zeearenden getraind om drones uit de lucht te halen

Eerste zeearenden getraind om drones uit de lucht te halen

12-09-2016 07:33 Laatste update: 27-04-2018 03:30

De eerste zeearenden zijn opgeleid om drones uit de lucht te halen. De politie gaat ze inzetten tijdens grote evenementen.

De politie kondigde begin dit jaar aan dat het roofvogels wilde inzetten om drones uit de lucht te halen. De eerste roofvogels zijn nu getraind en klaar om aan de slag te gaan, meldt de NOS. Nederland heeft daarmee het eerste politiekorps ter wereld dat roofvogels inzet tegen drones. De politie huurt momenteel Amerikaanse zeearenden, maar wil zelf over zeearenden beschikken. Het heeft daarom meerdere roofvogelkuikens aangeschaft.

Training van een jaar

De vier maanden oude zeearenden worden getraind door een valkenier. De training duurt ongeveer een jaar. De getrainde zeearenden worden door het land verspreid, zodat ze snel ingezet kunnen worden. Ook worden er momenteel politiemensen die een affiniteit met de arenden hebben getraind tot vogelbegeleider. Deze begeleiders moeten voorkomen dat de zeearenden tijdens hun werk gewond raken.

Met name de propellers en motoren van drones zwaarder dan drie kilo kunnen snijwonden veroorzaken in de poten en klauwen van zeearenden. De politie laat nu ook speciale klauw- en enkelbeschermers ontwikkelen. De meeste hobbydrones zijn dusdanig licht dat ze geen gevaar voor de zeearenden opleveren.

Schietnet en signalen blokkeren

Het roofvogelproject kost enkele tonnen. Politie en veiligheidsdiensten ontwikkelen ook alternatieven, zoals een drone die met een schietnet ongewenste drones kan vangen. De gevangen drone zweeft dan aan een parachute naar de grond.

Een ander alternatief is het inzetten van zeer krachtige microgolven om drones over te nemen. In de VS wordt ook geëxperimenteerd met de DroneDefender, een geweer dat met radiogolven GPS-signalen blokkeert, waardoor de besturing van de drone kan worden overgenomen.