Eetbare batterij maakt robotmedicijnen mogelijk

Eetbare batterij maakt robotmedicijnen mogelijk

24-08-2016 14:49 Laatste update: 27-04-2018 04:01

Wetenschappers hebben een eetbare batterij ontwikkeld, die de lichaamseigen stof melanine gebruikt.

Amerikaanse wetenschappers maken eetbare elektronische apparaatjes mogelijk, die in de toekomst ziektes zouden kunnen opsporen in het menselijk lichaam. Dat is mogelijk doordat ze gebruik maken van een batterij die werkt zonder giftige stoffen. Onder leiding van Christopher Bettinger hebben wetenschappers een eetbare batterij ontwikkeld, onder meer gemaakt van de lichaamseigen stof melanine.

Die stof zit in je huid, ogen en haar en absorbeert ultraviolet licht. Daarnaast bindt en ontbindt het metaalionen. "Daarom dachten we gelijk: dit is eigenlijk gewoon een accu", vertelt Bettinger. En in combinatie met andere lichaamseigen stoffen functioneert melanine inderdaad als een accu.

Door de stoffen te combineren, kunnen de wetenschappers een apparaat met een vermogen van 5 milliwatt lang genoeg van stroom voorzien om een inwendig onderzoek uit te voeren. "Tot wel achttien uur, terwijl de apparaten nooit langer dan twintig uur in het lichaam zijn", zegt Bettinger. Wanneer de batterijen in gebruik worden genomen, is nog onzeker.