Eetbare drone redt mensen van de honger

Eetbare drone redt mensen van de honger

08-03-2017 17:55 Laatste update: 26-04-2018 22:51

Onderdelen van de drone Pouncer zijn na landing op te eten, of te gebruiken als brandstof om mee te koken.

De drone genaamd Pouncer is ontworpen om voedsel naar rampgebieden te brengen. Dat doet het onbemande vliegtuigje op een bijzondere manier: naast het afleveren van etenswaren is het vliegtuig zelf eetbaar en brandbaar.

Pouncer brengt niet alleen voedsel, medicijnen of water, maar is ook na de landing nuttig. Net als bij een noodhulpdropping is het een 'one way trip' en kan de drone niet meer terug komen. De mensen ter plekke halen de drone uit elkaar, gebruiken het hout om water te koken, waarin ze de overige onderdelen van het luchtvaartuig koken. Die onderdelen zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar thermoplastic op zetmeelbasis. De componenten lossen net als astronautenvoedsel in kokend water op tot eten met een hoge voedingswaarde.

100 km vliegen

Pouncer kan dankzij zonnepanelen 100 kilometer ver vliegen. Met GPS is het mogelijk de drone tot op 10 meter van zijn doel te laten landen. Zo kan de in verschillende maten uitvoerbare drone, met in zijn romp vacuüm verpakte etenswaren, voedsel naar gevaarlijke of afgelegen gebieden in nood brengen. “Het vanuit een vliegtuig droppen van een parachute met een pallet voedsel boven bijvoorbeeld Aleppo in Syrië gebeurt niet, vanwege te groot gevaar voor de bemanning van het vliegtuig om neergeschoten te worden,” zegt maker Nigel Gifford. “Als de Pouncer nu al in productie was, zou hij in Syrië levens redden."

De bedenker van de humanitaire hulpdrone Nigel Gifford noemt zijn bedrijf Windhorse Aerospace. De inmiddels 70 jaar oude Brit is ook de maker van drone Aquila (Ascenta) die wifi uitzendt. Dat idee is in 2014 door Facebook gekocht om meer mensen aan internet te helpen. De kosten zouden volgens de maker, afhankelijk van de maat, maximaal 580 euro per Pouncer zijn. 

In het Zuid-Amerikaanse regenwoud bieden drones ook hulp: ze vliegen levensreddende medicijnen naar afgelegen plekken.