Eigenaren spionerende seksspeeltjes krijgen fikse schadevergoeding

Eigenaren spionerende seksspeeltjes krijgen fikse schadevergoeding

14-03-2017 16:29 Laatste update: 26-04-2018 22:51

Eigenaren van seksspeeltjes die privacygevoelige informatie bleken te verzamelen, krijgen ieder een schadevergoeding van 10.000 dollar.

Eigenaren van ‘slim’ seksspeeltje We-Vibe klaagden moederbedrijf Standard Innovation vorig jaar aan. In de zogeheten class-action-rechtszaak scharen meerdere eigenaren zich achter de aanklacht van een vrouw uit het Amerikaanse Illinois. De aanklacht stelt dat de app, waarmee gebruikers de trillingen van het speeltje op afstand besturen, informatie naar het bedrijf stuurde.

Informatie als wanneer, hoe laat en hoe lang gebruikers het speeltje met welke trillingspatronen gebruiken, werd in combinatie met het e-mailadres naar de servers van het bedrijf gestuurd. Gebruikers wisten daar niet vanaf. Daarom moet het bedrijf van de rechter nu een flinke schadevergoeding uitkeren. Die komt neer op 4 miljoen Canadese dollar (2,8 miljoen euro).

Gebruikers die voor 26 september een We-Vibe hebben gebruikt, komen in aanmerking voor een schadevergoeding tot 10.000 dollar. Wie het apparaat alleen gekocht heeft, kan al tot 199 dollar krijgen. We-Vibe-maker Standard Innovation zegt tegenover MarketWatch dat het 'blij is een eerlijke en redelijke schikking in deze zaak te hebben bereikt'. Het bedrijf zegt privacy hoog op te nemen en inmiddels zijn privacymeldingen en beveiliging te hebben verbeterd.