Eind 2018 op vakantie naar de maan: haalbaar?

Eind 2018 op vakantie naar de maan: haalbaar?

28-02-2017 11:12 Laatste update: 26-04-2018 23:22

SpaceX wil eind 2018 twee burgers rond de maan vliegen. Een haalbaar plan of niet?

De twee privépersonen hebben al een groot gedeelte van het benodigde bedrag betaald. SpaceX schrijft dat 'de twee ruimtevaarders de hoop en dromen van de hele mensheid zullen meenemen, gedreven door de universele menselijke drift tot ontdekken'.

De twee passagiers moeten voldoen aan fitheidtesten. Ze beginnen later dit jaar met hun training. Na de fitheidtesten zal er meer bekend worden gemaakt over het team dat een rondje rond de maan gaat vliegen. Ook andere particulieren hebben volgens het bedrijf interesse getoond om rond de maan te vliegen.

Niet op de maan maar er langs

De ruimtetoeristen zullen niet op de maan landen. Ze zullen dicht langs de maan vliegen en vervolgens dieper de ruimte ingaan. Daarna keren ze weer terug naar de aarde. De missie duurt ongeveer een week. Het ruimtevaartuig Crew Dragon zal gelanceerd worden met de raket Falcon Heavy.

Twee mensen mogen dus rond de maan vliegen, maar wie dat zijn, is niet bekend. Vooralsnog is dat een groot mysterie. Volgens Elon Musk heeft het tweetal zijn bedrijf zelf benaderd met de vraag of ze rondom de maan gevlogen kunnen worden. De twee toeristen hebben wel al een flinke aanbetaling gedaan, maar SpaceX heeft hun namen niet openbaar gemaakt. Musk wilde zelf niet zeggen of het om mannen of vrouwen gaat. Maar het gaat niet om mensen uit Hollywood, wilde hij wel kwijt.

Hij zei ook dat de twee elkaar kennen. Helemaal risicoloos is de missie niet, aldus Musk. "Ze zijn zeker niet naïef en we doen er alles aan om de risico's te minimaliseren, maar het is nooit zonder risico."

Kans op vertraging

Of die datum werkelijk gehaald wordt, is lang niet zeker. Het bedrijf van Elon Musk heeft nogal een reputatie op het gebied van vertraging. SpaceX moet eerst nog een testvlucht doen en het bedrijf heeft ook nog niet gevlogen met bemanning. Het heeft tot nu toe alleen vrachtschepen de ruimte ingestuurd. Zowel de raket als de capsule moet meerdere keren zijn gebruikt voor de lancering van welke missie dan ook.

Aan het eind van dit jaar staat een onbemande vlucht van de capsule naar het ruimtestation gepland. De eerste bemande vlucht staat op zijn vroegst voor volgend jaar gepland. Of de toeristen dus daadwerkelijk eind volgend jaar rond de maan kunnen vliegen, is maar de vraag.

Gevaarlijk

Als het lukt, zou het revolutionair zijn, zegt ruimtevaartdeskundige Hans van der Lande. "Je moet een goede voorbereiding hebben en gezond zijn. De training van een normale astronaut duurt al een half jaar. Je moet ook goed weten wat je moet doen als het misgaat."

Volgens Van der Lande is het gevaarlijk om dit nu al te doen. "Op dit moment is de NASA niet in staat om mensen met een ruimtevaartuig naar de ruimte te sturen. Alleen de Russen kunnen dat nu."

Over hoe SpaceX tot stand kwam:

Hoe Elon Musk overtuigd raakte de ruimtevaart in te gaan