Eindhovens team breekt record met hoogste ijstoren

Eindhovens team breekt record met hoogste ijstoren

03-01-2018 10:33 Laatste update: 26-04-2018 14:35

Eindhovense studenten hebben de hoogste ijstoren ter wereld gebouwd in China. Het ijsgebouw zou zelfs geschikt voor Marsmissies zijn.

Een team van de Technische Universiteit Eindhoven heeft in China de hoogste ijstoren ter wereld gebouwd. De recordtoren is 30 meter hoog. Daarmee hebben de studenten hun eigen record van 21 meter hoogte verbroken. Woensdagochtend hebben de bouwkundestudenten de ballon die als mal fungeerde voor het spuitijs verwijderd, zodat de ijstoren op zichzelf kan staan. De officiële opening van de toren is over een week.

Met een hoogte van 30 meter hebben de bouwkundestudenten en hun docenten hun eigen wereldrecord gebroken. Dat stond sinds 2015 op 21 meter toen ze in Finland een verkleinde replica van de Sagrada Familia bouwden. Door invallende dooi kon dat illustere bouwwerk niet worden voltooid, maar de vier kleinere torens van elk 21 meter waren op zich al genoeg voor een wereldrecord in het bouwen van zelfdragende constructies in ijs.

De toren staat in Harbin, de ijsstad van de wereld, waar ieder jaar het Harbin International Ice and Snow Sculpture Festival wordt gehouden. De sculpturen worden vooral uit blokken ijs gebouwd, vaak met een secundaire constructie voor de stevigheid. De Eindhovense manier van op een ballon spuiten van ijs wordt daar als nieuwe methodiek tentoongesteld.

Laagjestechniek

De truc zit hem in het ijs. Dat wordt drie maal zo sterk door de toevoeging van zaagsel. Dat pykrete - zoals het vezelversterkte ijs heet - wordt in laagjes op een grote ballon met een net erover gespoten. Als het ijs stevig genoeg is, wordt de ballon eruit gehaald. "De crux van de laagjestechniek is dat telkens eerst een laagje droge sneeuw wordt opgespoten en daarna een mengsel van water met 10 procent zaagsel." Op die manier kan ijs niet alleen drukkrachten maar ook treksterkte verkrijgen. De 30 meter hoge toren is geïnspireerd op traditionele Chinese torens en een flamencojurk.

Het doel is tweezijdig. “Wij​ ​willen​ ​dit​ duurzame, ​volledig recyclebare bouwmateriaal​ ​op​ ​de​ ​kaart​ ​zetten als oplossing voor tijdelijke constructies in koude gebieden, Marsmissies en voor evenementen”, zegt ​Yaron​ ​Moonen,​ die afstudeert op het ​project​. Tegelijkertijd is de toren een open sollicitatie. “We werken toe naar de realisatie van ijsconstructies voor de Olympische Winterspelen die in 2022 in China worden gehouden.”

De Flamenco Ice Tower wordt op 10 januari geopend door de Nederlandse ambassadeur in China. De bouw is een maand eerder, op 10 december begonnen. De voorbereidingstijd was twee jaar. De ontwikkeling van de Eindhovense ijsmethode is al veel langer bezig. In 2014 schreven we al over de grootste ijskoepel, in 2015 was het de kathedraal Sagrada Familia, in 2016 de grootste brug van ijs met een overspanning van 35 meter (die instortte).