'Elektrische Tesla-truck krijgt bereik van ruim 300 kilometer'

'Elektrische Tesla-truck krijgt bereik van ruim 300 kilometer'

25-08-2017 06:49 Laatste update: 26-04-2018 18:12

De elektrische vrachtwagen waar Tesla aan werkt, zou op één batterij tussen de 300 en bijna 500 kilometer kunnen rijden.

Volgens persbureau Reuters is dat een teken dat het bedrijf van Elon Musk zich in eerste instantie richt op regionaal vrachtverkeer en niet op vrachtvervoer op langere afstanden. Musk kondigde eerder aan dat het prototype volgende maand wordt onthuld.

In de truckindustrie wordt met angst en beven uitgekeken naar de komst van de elektrische automaker op hun markt. Als het Tesla lukt om een vrachtwagen te bouwen met net zo'n groot bereik als een vrachtwagen op diesel, heeft de branche er een geduchte concurrent bij.

Geduchte concurrent truckfabrikanten

Als het bereik van de Tesla-truck inderdaad tussen de 320 km en de 480 km ligt, is dat op de korte termijn goed nieuws voor vrachtwagenbouwers zoals MAN, Mercedes, Volvo en Kenworth. Een doorsnee dieseltruck kan zo'n 1600 km zonder te hoeven tanken. Ter vergelijking: het lukte een stel Italiaanse Tesla-rijders onlangs om meer dan 1000 kilometer te rijden met Tesla's sportwagen Model S, een record

Volgens een kenner van de branche lijkt het er inderdaad op dat Tesla zich richt op een vrachtwagen die ritten maakt van hooguit een dag lang, zonder een slaapcabine. “Ik streep ze nog niet weg voor vrachtwagens met een groter bereik, maar denk dat dit hun startpunt is”, zegt Scott Perry van vrachtwagenleasebedrijd Ryder System tegen Reuters.