Elon Musk heeft noodfinanciering nodig voor SolarCity

Elon Musk heeft noodfinanciering nodig voor SolarCity

01-09-2016 10:21 Laatste update: 27-04-2018 03:30

Elon Musk heeft grootse dromen, maar goedkoop zijn die niet. SolarCity heeft noodfinanciering nodig om te kunnen blijven draaien.

Tesla moet nog voor het eind van dit jaar nieuw geld ophalen, zo blijkt uit financiële documenten die de automaker woensdag deponeerde. Tesla zal dit geld onder meer aanwenden voor de overname van zonnepaneelleverancier SolarCity, bericht The Wall Street Journal. Daarnaast moet de automaker in het derde kwartaal 422 miljoen dollar betalen aan zijn obligatiehouders.

De cash-reserves van SolarCity, waarvan Musk ook directeur is, namen het afgelopen jaar af van 421 miljoen dollar naar 146 miljoen dollar nu. Uit de gedeponeerde stukken blijkt dat  maar weinig partijen bereid zijn geld te stekken in de zonnepaneelmaker: vijftien institutionele partijen zagen recent af van een investering of lening. Het gevolg is dat een lening van 124 miljoen dollar aan SolarCity nu voor ruim 80 procent wordt gefinancierd door Musk en zijn neven die beiden in de directie van het zonnepaneelbedrijf zitten. "SolarCity heeft noodfinanciering nodig om te kunnen blijven draaien", analyseert Gordon Johnson van Axiom Capital Management in The Wall Street Journal. "Zonder het geld van insiders zou er nu onvoldoende werkkapitaal zijn."

De in juni aangekondigde overname van SolarCity door Tesla heeft tot de nodige opgetrokken wenkbrauwen geleid. Volgens critici is de overname niets meer dan een bailout voor het in financiële moeilijkheden verkerende SolarCity. Musk meent daarentegen dat het samenvoegen van Tesla en SolarCity zal leiden tot de door hem gewenste diversificatie van zijn bedrijf.