Eng maar prachtig, deze spectaculaire Chinese spiegelbrug

Eng maar prachtig, deze spectaculaire Chinese spiegelbrug

27-12-2016 13:46 Laatste update: 27-04-2018 00:55

Stealthy en haast onzichtbaar. Durf jij over deze brug door het Avatar-achtige landschap te lopen?

Het wordt steeds gekker in natuurpark Zhangjiajie in de Chinese provincie Hutan. Afgelopen zomer opende daar ‘s werelds hoogste en langste glazen brug, die 430 meter lang op 300 meter hoogte over een ravijn laat lopen. Op glas dus, waardoor die wandeling meer dan angstaanjagend wordt. De nieuwste plannen bestaan uit een vijftal net zo spectaculaire bouwwerken, die je met behulp van spiegels het gevoel geven in het luchtledige te zweven.

Door spiegels lijken de bruggen en paviljoens te verdwijnen in het toch al mysterieuze berglandschap met zandstenen pilaren begroeid met jungle, dat zo het decor voor de film Avatar had kunnen zijn. De paviljoens weerspiegelen het uitzicht waardoor ze zelf haast in het landschap opgaan. Dat is mooi en bescheiden voor een gebouw, maar wat als je de reflectie doorvoert naar een brug? De eerste van drie bruggen is een stalen tot spiegel gepolijste schijf met een gat in het midden. Alsof de haast onzichtbare brug nog niet voldoende is, is er over dat gat een net gespannen waar de echte dare-devils even in kunnen liggen. Een volgende brug bestaat uit twee verdiepingen waarbij de onderste je al liggend of zittend de illusie bekruipt dat je zweeft. De derde spant de kroon; om het maximale spiegelende effect te behalen wordt het oppervlak onder 2 centimeter water gezet. Met stoom worden daarbij kunstmatige wolken gemaakt.

Met dit plan van vijf bouwwerkjes won het Franse architectenbureau Martin Duplantier Architectes de bouwopdracht. Fantastisch spannend, mooie geometrie en een haast stealth lijkend ontwerp. Toch ga ik er liever van een afstandje naar kijken dan dat ik daar overheen moet.